Chef-kok en sommelier uit Maarkedal winnen internationale prijs, beste in koppelen van sherry met gerechten

Restaurant Paul de Pierre uit Maarkedal heeft in Spanje een bekende internationale gastronomische wedstrijd gewonnen. Het was een wedstrijd waarbij gerechten moesten gecombineerd worden met bijpassende sherrywijnen. "We schatten onze kansen vooraf enorm laag in, dit is waanzin", zegt sommelier Paul-Henri Cuvelier.

Restaurant Paul de Pierre uit Maarkedal heeft de hoofdprijs gewonnen op een internationale gastronomische wedstrijd in Spanje: Copa Jerez. Op die wedstrijd serveert de chef gastronomische gerechten aan een internationale topjury. De sommelier zet daarbij verschillende bijpassende soorten sherrywijn op tafel. Het komt erop neer om een gerecht zo best mogelijk met een sherry te laten matchen.

Sommelier, Paul-Henri Cuvelier, komt bijzonder tevreden van de wedstrijd terug. "Het zijn mensen waar wij enorm naar opkijken. De competitie lag enorm hoog. Acht verschillende landen stuurden restaurants met één, twee of zelfs drie sterren. We schatten onze kansen enorm laag in en om dan de belangrijkste prijs te winnen, dat is gewoon waanzin."

Een sherry heeft ongelooflijk veel te bieden, het is meer dan een aperitief, volgens de sommelier. Hij vindt het dan ook jammer dat gerechten bijna altijd met wijn worden afgestemd. Hij wil dan ook af van het stigma dat een sherry enkel als aperitief kan gedronken worden. "Sherry heeft echt een misconceptie. Het wordt verkocht aan de wereld als aperitief, maar het heeft zoveel meer dan dat. Je hebt zoet, je hebt rijk, nootachtige sherrys. Het is een enorm brede wereld met veel mogelijkheden. Perfect te drinken bij een maaltijd of achteraf."

Meest gelezen