Jonas Roosens

Strengere coronamaatregelen in Nederland? Enclavegemeente Baarle-Hertog is het beu: "Neem alstublieft ongeveer dezelfde maatregelen"

In Nederland zal de regering vanavond strengere coronamaatregelen aankondigen. Er is al uitgelekt dat cafés en restaurants om 19 uur 's avonds dicht moeten. In Baarle-Hertog, een Antwerpse gemeente die volledig in Nederland ligt, zijn ze het beu dat de Belgische en Nederlandse regels zo veel verschillen. 

"Mensen worden er tureluurs van", zegt burgemeester Frans De Bont (FORUM+). "Onze politiemensen gaan altijd bij alle winkels en cafés langs om de regels uit te leggen. Als ze veranderen moeten we ze weer langs sturen. Dat wordt moeilijk om dat allemaal weer te gaan regelen. En de mensen worden het ook beu."

De Bont heeft vanmorgen ook al overleg gehad met zijn collega van de buurgemeente Baarle-Nassau. "We hebben het nog meegemaakt. Als de cafés dicht gingen of vroeger dicht moesten in Nederland, dan zie je een verschuiving naar de Belgische cafés. Dan gaan mensen ook naar Turnhout of zelfs naar Antwerpen rijden om op restaurant te gaan of om een pint te pakken. Niet massaal, maar het gebeurt wel."

Nu ga je weer een verloop van mensen krijgen en dat is geen goede zaak, als we corona willen bestrijden

Frans De Bont, burgemeester Baarle - Hertog (FORUM+)

De uitbaters van cafés of restaurants in Baarle-Hertog zitten ook niet op extra klanten te wachten, zegt de burgemeester. "We zitten allemaal nog met corona. Ze moeten ook overal Covid Safe Tickets vragen. Het zijn al moeilijke tijden en nu wordt het weer nog meer verwarrend. De regels waren min of meer hetzelfde en nu wordt weer alles scheefgetrokken. We hebben dus eerder ook al gepleit om ongeveer dezelfde maatregelen te treffen in België en in Nederland. Want nu ga je weer een verloop van mensen krijgen en dat is geen goede zaak, als we corona willen bestrijden."

Meest gelezen