Mensen met diabetes type 1 leven gemiddeld 13 jaar minder lang

Mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven gemiddeld 13 jaar minder lang dan mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die op jonge leeftijd ontstaat, diabetes type 2 kan voorkomen wanneer mensen een ongezonde levensstijl hebben. "Het is voor mensen met type 1 nog altijd moeilijk om hun bloedsuikerspiegel perfect te controleren", zegt diabetesspecialiste professor Chantal Mathieu (UZ Leuven).

Op dit moment lijdt 1 op de 10 volwassen Vlamingen aan diabetes. Elke 17 minuten wordt er een nieuwe diagnose gesteld. Diabetes type 1 komt het minst voor en is een auto-immuunziekte die vooral voorkomt bij mensen jonger dan 40 jaar. De oorzaak ervan is nog niet gekend. De belangrijkste oorzaak van diabetes type 2 is een combinatie van overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. 

Elk 17 minuten een diagnose

Mensen van 45 jaar die aan diabetes type 1 lijden, leven volgens een Nederlands onderzoek 13 jaar minder lang dan anderen. Het verschil in levensverwachting met type 2, heeft te maken met het feit dat de type 1-patiënten de ziekte veel vroeger krijgen (gemiddeld rond 35 voor type 1 en rond 60 voor type 2, red.)

Onze ploeg van "Het journaal" ging langs bij Ditte. Ze is 15 jaar en heeft diabetes type 1.

Videospeler inladen...

Daarnaast heeft de ziekte en de behandeling ervan ook een impact. Professor endocrinologie Chantal Mathieu (UZ Leuven): "Mensen met type 1 diabetes hebben het nog altijd moeilijk om hun bloedsuikerspiegel perfect te controleren. Als die te laag is, kan dat leiden tot complicaties. Bij een te lange, te hoge bloedsuikerspiegel, kunnen de ogen, nieren of het hart aangetast worden. En dat heeft een lage levensverwachting tot gevolg."

De Diabetesliga vindt dat de ziekte meer onder de aandacht moet komen. Daarom werd er 25 jaar geleden de diabeteslijn opgericht, een laagdrempelig kanaal waar iedereen terecht kan met al zijn vragen. De afgelopen 25 jaar werden er zo'n 100.000 oproepen beantwoord.

Meest gelezen