Premier Mark Rutte links en minister van Gezondheid Hugo de Jonge rechts.

Strengere maatregelen in Nederland: horeca moet dicht om 20 uur, thuis niet meer dan 4 gasten ontvangen

De Nederlandse demissionair premier Mark Rutte heeft vanavond een nieuwe gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Die zou morgen al ingaan en drie weken duren. De regering van lopende zaken reageert op een recordaantal nieuwe besmettingen. In sommige delen van het land kunnen de ziekenhuizen de toestroom van patiënten nog moeilijk aan. In Den Haag zijn er vanavond rellen geweest met tegenstanders van coronamaatregelen.

De aankondiging van demissionair premier Rutte was verwacht nadat er gisteren een recordaantal van meer dan 16.000 nieuwe besmettingen was vastgesteld en experten aangedrongen hadden op maatregelen.

Het gaat niet om een volledige lockdown, maar eerder om de terugkeer van een aantal strenge coronabeperkingen. Zo zullen niet-essentiële winkels en contactberoepen vanaf morgen om 18 uur opnieuw de deuren moeten sluiten en dat tot 6 uur 's ochtends. Voor de horeca en voedingswinkels geldt dat dan vanaf 20 uur. Afhalen in restaurants kan na dat uur nog wel, zoals eerder.

Werk thuis tenzij het echt niet anders kan

De Nederlandse premier Mark Rutte

Je mag in Nederland dan nog maar vier mensen per dag thuis ontvangen, tenminste als die ouder zijn dan 13 jaar. Thuiswerken wordt opnieuw erg sterk aanbevolen, "tenzij het niet anders kan". Premier Rutte hamerde ook op het handhaven van anderhalve meter afstand, tenzij in plaatsen waar het coronatoegangsbewijs vereist is. 

Bioscopen, theaters en concertzalen blijven nog wel open en sportwedstrijden kunnen ook nog plaatsvinden, maar dan zonder publiek. Ondernemers zouden mogen kiezen welke vorm van toegang het meeste geschikt is: een negatieve coronatest of uitsluitend mensen toelaten die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn (de zogenoemde 2G-regel). Dat laatste zou pas kunnen na goedkeuring door het parlement. Wie besmet geraakt, opnieuw in quarantaine en dat geldt ook voor de huisgenoten. 

De maatregelen gaan dus morgenavond om 18 uur in en gelden voor drie weken. Op vraag van een journalist kon premier Rutte echter niet voorspellen of dat voldoende is of dat de maatregelen verlengd zullen worden.

De Nederlandse demissionair premier Mark Rutte maakte vanavond het nieuwe pakket coronamaatregelen bekend.

Videospeler inladen...

Vanaf volgende week "boostervaccinatie"

Demissionair minister van Gezondheid Hugo de Jonge kondigde daarna aan dat er vanaf volgende week in Nederland gestart wordt met het toedienen van een "boosterprik" of een derde vaccin. Dat geldt in eerste instantie voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, maar het is de bedoeling dat iedereen die wil dat extra vaccin binnenkort kan krijgen.

Demissionair minister De Jonge riep tegelijk iedereen die nog niet gevaccineerd is op om dat alsnog te doen uit solidariteit met de anderen. 

VRT NWS-journalist Ivan Ollevier in Den Haag: "Het is nog maar de vraag of het bij die korte periode van drie weken zal blijven"

Videospeler inladen...

"Nederlanders staan kritischer tegenover het beleid"

Volgens VRT NWS-journalist Ivan Ollevier ligt de kwestie heel gevoelig bij onze noorderburen, want "Nederlanders staan veel kritischer tegenover het beleid dan wij". Veel Nederlanders geloven niet dat de nieuwe maatregelen drie weken zullen duren. Bovendien ligt het idee om de negatieve coronatest te vervangen door een 2G-systeem waarbij de horeca, theaters en andere evenementen enkel nog mensen zouden binnenlaten die volledig gevaccineerd zijn of genezen, zijn, heel gevoelig in Nederland.

Daartoe moet de wet worden aangepast en de vraag is of er daarvoor een draagvlak is, ook bij de ministers zelf. Die hebben in de huidige discussie zo veel mogelijk gepoogd om "hun" sectoren waarvoor ze bevoegd zijn uit de wind te zetten, aldus Ollevier. Het gaat dan vaak ook over die mensen hun broodwinning en ministers die dergelijke harde maatregelen treffen, maken zich dan ook niet echt populair.

Hoe reageren sectoren die door de nieuwe maatregelen getroffen worden? “Dit is een mokerslag, we hadden dit niet verwacht”, klinkt het bij de Koninklijke Horeca Nederland.

Videospeler inladen...

Protest

In Den Haag zijn er vanavond rellen geweest met 200 betogers die de persconferentie van de Nederlandse regering over de coronamaatregelen wilden verstoren. 

Ze maakten veel lawaai, maar toen een aantal amokmakers stenen en vuurwerk naar de politie begonnen te gooien, werd de oproerpolitie ingezet evenals een waterkanon.

Verslaggever Willem Van Mullem was vanavond in Den Haag en vernam dat er vijf demonstranten zijn opgepakt. Hij hoorde ook op vele plaatsen dat protest de komende dagen waarschijnlijk nog luider zal klinken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen