Parket van Brussel ziet verdubbeling van het aantal zedendossiers in drie jaar tijd: maar hoe komt dat?

Het aantal nieuwe dossier rond zedenfeiten bij het Brusselse parket is in drie jaar tijd verdubbeld. Dat meldt L’Echo en wordt bevestigd door het Brusselse parket. Vorig jaar werden 1.977 zaken geopend, wat neerkomt op meer dan zes aangiftes per dag. Het parket ziet verschillende verklaringen voor de stijging.

"We merken inderdaad een grote stijging", aldus Sarah Durant van het parket van Brussel. "In 2017 werden er 924 dossiers geopend, in 2020 zaten we aan 1.977, meer dan een verdubbeling dus. Een eerste verklarende factor is de #MeToo-beweging. Het is inderdaad zo dat een aantal personen nu makkelijker een klacht indienen."

"De inwerkingtreding van de Zorgcentra na Seksueel Geweld speelt ook een belangrijke rol", gaat Durant verder. Dat zijn multidisciplinaire centra waar slachtoffers worden opgevangen en meteen worden begeleid. De politie is daar aanwezig, maar bijvoorbeeld ook een team van psychologen en dokters. "Een derde factor is de recente wetswijziging die een aantal feiten en gedragingen strafbaar heeft gemaakt", aldus Durant. "Denk bijvoorbeeld aan voyeurisme of wraak-porno.”

In hoeveel van die zaken het parket ook daadwerkelijk mogelijke verdachten heeft aangeduid of tot vervolging is overgegaan, werd niet meegegeven. 

Extra versterking

Het Brusselse parket beschikt momenteel over een team van drie magistraten, drie juristen en vier administratie personeelsleden dat zich bezighoudt met de dossiers rond zedenfeiten. “Er is ons trouwens beloofd dat er nog een extra jurist zal worden aangeworven om het team te versterken”, aldus Durant. 

“Dergelijke onderzoeken nemen veel tijd in beslag, omdat het zeer delicate dossiers zijn", gaat Durant verder. "Er worden niet alleen camerabeelden verzameld, maar ook biologische sporen. Pas op het einde van een onderzoek wordt de verdachte dan met alle elementen geconfronteerd. Zo’n expertises, zoals DNA-expertises, nemen veel tijd in beslag. Voor de slachtoffers is dat niet ideaal."

"Voor ons is het belangrijk dat we een zo correct mogelijk onderzoek kunnen voeren. Het is daarom heel belangrijk dat het slachtoffer zo snel mogelijk klacht indient, zodat we objectieve elementen kunnen verzamelen. De biologische sporen spelen ook een zeer grote rol. Daarom is het belangrijk dat slachtoffers zich niet onmiddellijk wassen en bijvoorbeeld ook de lakens en kledij bewaren, zonder die te wassen. We begrijpen dat dit niet altijd gemakkelijk is, maar voor het onderzoek is dat wel belangrijk."

Meest gelezen