"Pesten heeft ook negatieve gevolgen op lange termijn": onderzoek van UAntwerpen bij eerste generatie die zowel online als offline kon gepest worden

Pesten heeft ook negatieve gevolgen op langere termijn. Dat is gebleken uit een onderzoek van UAntwerpen, Universiteit van Tilburg en Open Universiteit Heerlen. Ze  ondervroegen meer dan 1600 Vlaamse en Nederlandse jongvolwassenen tussen 18 en 26 jaar over hun pestervaringen tussen de leeftijd van 10 tot 18 jaar en over hun huidige mentale gezondheid. "Bijzonder is dat dit de eerste generatie is die zowel online als offline kon gepest worden." 

De onderzoekers hebben zo'n 1000 Vlaamse en 600 Nederlandse jongvolwassenen van 18 tot 26 jaar oud ondervraagd. "Het is een heel interessante groep om de langetermijngevolgen van zowel online als offline pesten te onderzoeken", zegt hoofdonderzoeker prof. Sara Pabian (UAntwerpen / Universiteit van Tilburg). 

Meestal gebeurde het pesten bij de ondervraagde jongvolwassenen ook op beide fronten tegelijk. "We kunnen hen niet vergelijken met generaties die alleen offline gepest werden. Er waren niet genoeg mensen in ons onderzoek die alleen offline of alleen online gepest werden. Voor wie gepest werd, was het dus heel moeilijk om een veilige plaats te vinden. Ze konden constant aangevallen worden. Dat toont toch ook aan dat je die twee omgevingen, online en offline, niet meer apart kan bestuderen. Voor jongeren is dat één omgeving. Er gebeurt bijvoorbeeld iets op de speelplaats en dat zet zich later online voort."

Voor wie gepest werd, was het dus heel moeilijk om een veilige plaats te vinden. Ze konden constant aangevallen worden

Prof. Sara Pabian

Gepest worden kan meteen leiden tot mentale problemen zoals een negatief zelfbeeld of gevoelens van depressie of eenzaamheid. Nu is gebleken dat er ook op langere termijn negatieve gevolgen kunnen zijn. "Voormalige slachtoffers hebben vandaag, tijdens de volwassenheid, een minder positief zelfbeeld, hebben meer angst voor het leggen van sociale contacten, en zijn minder tevreden over hun leven in vergelijking met volwassenen die niet gepest zijn geweest.” 

Aan de andere kant gaf het merendeel van de ondervraagden ook aan dat ze naast negatieve ook positieve gevolgen ondervinden. "Sommigen hebben het gevoel dat ze er sterker door zijn geworden en dat ze andere problemen daardoor beter kunnen aanpakken. Ze zeggen ook dat ze zullen ingrijpen, als ze iemand zien gepest worden. 

Meest gelezen