Videospeler inladen...

Pinguïn komt na 3.000 kilometer aan op Nieuw-Zeelands strand: "Kan signaal zijn dat het niet goed gaat met soort"

Op een Nieuw-Zeelands strand is een Adéliepinguïn aangespoeld na een tocht van meer dan 3.000 kilometer, schrijven lokale media. Deze pinguïnsoort leeft normaal enkel op Antarctica. Het is nog maar de derde keer dat een levende Adéliepinguïn in Nieuw-Zeeland is gesignaleerd. Dit kan mogelijk een vroeg signaal zijn dat het niet goed gaat met de diersoort.

De pinguïn werd woensdag gezien op het strand van Birdlings Flat, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Omdat het dier kwetsbaar leek voor onder meer honden, schakelden buurtbewoners een dierenarts in. Thomas Stracke, medewerker van een nabijgelegen opvangcentrum voor pinguïns, vertelt aan lokale media dat hij "zeer verbaasd was" toen hij zich realiseerde dat het om Adéliepinguïn ging. "Het dier is waarschijnlijk de weg kwijtgeraakt."

Bekijk hier de beelden van de huppelende pinguïn op het strand van Nieuw-Zeeland:

Videospeler inladen...

Smoothie met vis

De pinguïn was ondervoed en kreeg een smoothie met vis. Het dier zal worden vrijgelaten in een gebied waar geen honden zijn toegestaan. Elders in Nieuw-Zeeland bestaan andere pinguïnsoorten die in het warmere klimaat leven.

Zeer zeldzaam dat een Adéliepinguïn in Nieuw-Zeeland is gesignaleerd

Philip Seddon, hoogleraar zoölogie aan Otago University

Hoogleraar zoölogie Philip Seddon aan de Otago University legt aan de Britse krant The Guardian uit dat het "zeer zeldzaam is dat een Adéliepinguïn in Nieuw-Zeeland is gesignaleerd". Hij vergelijkt de pinguïn met "een kanarie in een kolenmijn" en stelt dat het een vroeg signaal kan zijn dat het niet goed gaat met de diersoort. "Er zijn echter geen andere signalen dat de populatie Adéliepinguïns op Antarctica in gevaar is", stelt Seddon.

In dierenpark Pairie Daiza hebben ze Ezelspinguïns, die net als de Adélie-pinguïns alleen op Antarctica voorkomen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen