Videospeler inladen...

In een laatste rechte lijn naar De Warmste Week: deze projecten willen mensen helpen om zichzelf te kunnen zijn 

Op 6 december weten we voor welke projecten we met z’n allen geld kunnen inzamelen voor de nieuwste editie van De Warmste Week, die traditiegetrouw ook dit jaar plaatsvindt van 18 tot en met 24 december. De voorbije maanden ontving het DWW Fonds al een waslijst aan projectvoorstellen die kaderen binnen het thema ‘kunnen zijn wie je bent’, en daarin kwamen we enkele bekende gezichten tegen. Wie een actie op poten wil zetten om de projecten te ondersteunen, kan zich registreren op dewarmsteweek.be.

1 op de 5 Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn, zo blijkt uit een recente bevraging van de VRT-studiedienst bij 2.250 Vlamingen. Reden genoeg voor De Warmste Week om in 2021 met deze thematiek aan de slag te gaan. “We hebben gekozen voor een nieuwe aanpak, eentje met een dubbel doel”, licht projectcoördinator Floris Nieuwdorp toe. “We willen een actueel thema - dat sterk leeft bij jongeren - breed op de kaart zetten in Vlaanderen. Daarnaast willen we geld inzamelen om concrete zaken binnen dat thema te veranderen.”

“Om ervoor te zorgen dat iederéén kan zijn wie die is, zamelen we dit jaar geld in voor het DWW Fonds. Het geld uit dat fonds wordt vervolgens gebruikt om in 2022 projecten te realiseren rond ‘kunnen zijn wie je bent", gaat Nieuwdorp verder. “Denk maar aan verenigingen die kampen organiseren voor mensen met een beperking, scholen die werken rond verdraagzaamheid in de klas of een organisatie die hobbyactiviteiten opzet voor mensen met jongdementie.”

“Hartverwarmend hoeveel goesting er is”

Sinds het startschot half juli dienden al heel wat organisaties een projectvoorstel bij dat DWW Fonds in, dat VRT speciaal voor de gelegenheid heeft opgericht bij de Koning Boudewijnstichting. “Er is veel enthousiasme bij een brede waaier van organisaties”, stelt Gerrit Rauws, directeur van de stichting, vast. “We merken dat de ingediende projecten heel divers zijn, zowel qua thematiek als doelgroep. Het is vooral hartverwarmend om te zien hoeveel goesting er is om ervoor te zorgen dat meer mensen in onze samenleving de kans krijgen om te zijn wie ze echt willen zijn.” Op 6 december maakt de onafhankelijke jury van het DWW Fonds de finale lijst van projecten bekend. 

In de inzendingen duikt meer dan één bekend gezicht op. Onder meer Pioen vzw, opgericht door de schoonvader van de vermoorde Julie Van Espen, hoopt in 2022 steun voor zijn project te mogen ontvangen. Pioen vzw verzet zich tegen seksueel geweld door gratis lessen zelfverdediging te geven. "Julie wilde dingen veranderen in het leven, iets betekenen. Dit is mijn bijdrage aan haar wens. Als dit één vrouw hetzelfde lot als dat van Julie kan besparen, is het meer dan geslaagd. Met de eventuele financiële steun van De Warmste Week, willen we het project gratis houden. Dat lijkt ons belangrijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken”, klinkt het bij Peter Huyghe.

Danira Boukhriss ging al een kijkje nemen bij Pioen vzw en praatte met de initiatiefnemer over het thema:

Videospeler inladen...

“Start alvast met je inzamelactie”

De ouders van baby Pia willen met Team Pia dan weer graag een inclusiespeeltuin uit de grond stampen, waar kinderen zich ten volle kunnen uitleven zonder dat hun beperking hen parten speelt. Çavaria en acht andere LGBTI+ organisaties en organisaties voor en door mensen met een handicap hopen de handen in elkaar te slaan om zo extra toegankelijk zijn voor LGBTI+’ers met een handicap. Vzw Kloen – dat kinderen en jongeren met het Downsyndroom ondersteunt – droomt van een koor van jongeren met én zonder het syndroom van Down. 

“Het is nog even wachten op de finale projecten, maar dat hoeft mensen er niet van te weerhouden alvast geldinzamelacties op poten te zetten”, aldus Floris Nieuwdorp. “Dat kan op de gekende manieren, met wafelbakken en sponsoractiviteiten, maar gezien de context ook een warme oproep om na te denken over online of coronaveilige manieren. Ik ben zeker dat Vlaanderen zich opnieuw van zijn creatiefste kant zal laten zien.” Je kan je actie registreren via dewarmsteweek.be. Daarnaast kan je een of meerdere vlammetjes kopen. “Niet alleen draag je daarmee financieel je steentje bij, je toont ook dat je je achter het thema van dit jaar schaart.”

De Warmste Week vindt dit jaar plaats van zaterdag 18 tot en met vrijdag 24 december in Mechelen. Er komt een groot stadsfestival met DWW Radio (Studio Brussel en MNM maken een week lang samen live radio), muziekoptredens, workshops, voorstellingen en nog veel meer. 

Meest gelezen