© VRT - Selina De Maeyer

Sinterklaas: "Ik heb een grote bewondering voor kinderen, ouders en leerkrachten in deze moeilijke tijden"

Sinterklaas komt vanmiddag aan in Antwerpen, maar tussen al het drukke werk door heeft hij even tijd gemaakt om VRT NWS te woord te staan. De goedheiligman kijkt er erg naar uit om de Vlaamse kinderen terug te zien, vorig jaar konden ze hem door de coronamaatregelen niet opwachten. "De kinderen hebben het al twee jaar zo moeilijk en ze zijn zo flink geweest", zegt de Sint daarover. 

We spreken de Sint telefonisch terwijl de stoomboot zich ergens tussen de windmolens voor Zeebrugge bevindt. Met de Scheldemonding al in zicht, verwacht de Sint dat hij zeker op tijd in Antwerpen zal aankomen. In tegenstelling tot andere jaren, komt Sinterklaas dit keer niet rechtstreeks van zijn kasteel op het Spaanse vasteland.

"We hebben een ommetje gemaakt langs het Spaanse eiland La Palma", zegt Sinterklaas. "Ze hadden mij gevraagd naar een methode om die vulkaan te doven. Op mijn advies is men nu bezig met het lozen van gigantische bakken met deeg boven de krater. Over een paar dagen is de uitbarsting verleden tijd, de vulkaan zal dan bedekt zijn met een metersdikke laag goed doorbakken speculaas."

Ik vind het heerlijk dat ik hen allemaal over een paar uurtjes -eindelijk- terug mag begroeten

Luister naar het interview met Sinterklaas in "De ochtend":

Vorig jaar konden de kinderen de Sint door de coronamaatregelen niet begroeten bij zijn intrede. "De kinderen hebben het al twee jaar zo moeilijk en ze zijn zo flink geweest", zegt de Sint daarover. "Ik heb grote bewondering voor de kinderen, hun ouders en hun leerkrachten, want die hebben moeilijke tijden achter de rug. Ja, ik vind het heerlijk dat ik hen allemaal over een paar uurtjes -eindelijk- terug mag begroeten."

Helaas is het coronavirus nog niet helemaal uit het land. De kinderen zullen dus toch nog een beetje afstand moeten houden van Sinterklaas. "Natuurlijk vind ik dat jammer, maar we mogen niet te lang blijven stilstaan bij wat we allemaal jammer vinden", zegt hij kordaat. "We moeten ons ook richten op wat goed gaat."

We mogen niet te lang blijven stilstaan bij wat we allemaal jammer vinden

De Sint is verder trouwens goed voorbereid op zijn reis naar ons land. Hij heeft netjes zijn coronapas gehaald. Al heeft hij er -naar eigen zeggen- strikt genomen geen nodig. "Daar schijnt een leeftijdsgrens van tweehonderd jaar op te staan, en ik ben al iets ouder. Ik heb er wel één, want ik vind niet dat mijn leeftijd mij het recht geeft mij niet aan de regels te houden."

Of er dit jaar stoute kinderen zijn, wil de Sint nog niet verklappen. Vanmiddag zal Sinterklaas dat onthullen na zijn aankomst in Antwerpen. De hele intrede is live te volgen op Ketnet vanaf 13.30 uur. Wie er fysiek bij wil zijn, kijkt het best voor concrete informatie op de website slimnaarantwerpen.be

Meest gelezen