LOGAN WEAVER

Studenten Politeia volgen zelfverdedigingscursus: "Steeds meer jonge vrouwen schrijven zich in"

Steeds meer vrouwen willen een cursus zelfverdediging volgen. Dat merkt ook zelfverdedigingsexpert Geert Macharis uit Deinze die al 40 jaar lesgeeft. Hij merkt dat er de laatste tijd opvallend meer jonge vrouwen zich inschrijven voor een cursus zelfverdediging. Ook de Gentse studentenkring Politeia organiseerde deze week een initiatie zelfverdediging.

"Vroeger kwamen de mannen langs op cursus om te leren vechten, nu hebben we lessen waar opmerkelijk meer vrouwen in zitten. Zowel lessen voor conditie als verdedigingslessen", zegt verdedingsexpert Geert Macharis. Hij zit al 40 jaar in het vak en geeft vooral les aan gespecialiseerde veiligheidsdiensten, maar ook in fitnesszaken.

De les duurt iets langer dan een uur en focust vooral op techniek. "In veel gevallen zal de agressor krachtiger zijn dan het slachtoffer, dan komt het erop aan om de juiste techniek te gebruiken. Het is soms belangrijker om een goede techniek te hebben, dan om sterk te zijn", zegt Macharis.

Studentes Politeia ook op cursus

Ook de leden van studentenverening Politeia kwamen bij Macharis langs voor een cursus zelfverdediging. Hij hoopt dat de vrouwen de technieken en oefeningen zullen blijven onderhouden. Want het is één ding om de technieken aan te leren, maar iets anders om ze uit te oefenen onder stress en angst. "Het zou nog beter zijn mochten ze nog vaker op cursus gaan. Door te oefenen gaat het zelfvertrouwen alleen maar stijgen, en de houding en techniek zal beter worden. Hierdoor gaat de stressfactor om ook de technieken ook effectief toe te passen, verlagen. Ze gaan misschien niet alles perfect onthouden of kunnen toepassen, maar ik geloof wel dat er sowieso iets van blijft hangen dat hen zal kunnen helpen."

Meest gelezen