Radio 2

West-Vlaamse traiteurs zien feesten en evenementen krimpen: "Tot een kwart minder gasten"

Het aantal coronabesmettingen stijgt in West-Vlaanderen en dat voelen de traiteurs ook op hun feesten. Verschillende steden en gemeenten gelasten evenementen af en vragen om voorzichtig te zijn. Voorlopig zien de traiteurs nog geen annuleringen van de evenementen, maar gemiddeld laat een kwart van de gasten het afweten. 

Bij traiteurzaak Johan en Griet in Langemark bereiden ze een feest voor van oorspronkelijk 60 personen. "Er blijven er nu nog 43 over, 17 minder dus. Mensen bellen telkens af, vooral oudere mensen die niet naar het feest durven gaan. Dat is vervelend voor onze voorbereidingen, zowel voor de bestellingen, die we moeten plaatsen, maar ook voor ons personeel. We moeten hen dan afbellen. Wij kunnen daar niks aan doen, niemand eigenlijk." Of ze schrik hebben voor een volledige lockdown? "Ik hoop dat dat niet meer gebeurt. Ik heb wel schrik voor de feesten in december. Ik vrees dat er dan nog veel minder mensen zullen zijn." En wat met Kerst en Nieuwjaar? "Wij hebben vooral mensen die thuis feesten en bestellingen komen afhalen, dus dat zal geen probleem zijn, hopen we." 

Andere traiteurs

Feestzaal en traiteur Salon Saint Germain in Diksmuide merkt ook dat er steeds kleinere groepen mensen komen. "Op ons buffet zien we groepjes van 3 personen in plaats van 6 of 8. Ook de verenigingen zijn terughoudend. Want de gemeente spoort hen aan om voorzichtig te zijn. Private feesten worden in mindere mate geannuleerd. De bestellingen voor de feestdagen lopen wel vlot binnen en ook ietsje vroeger dan anders. Mensen hakken waarschijnlijk vroeger de knoop door om iets thuis te doen."

Hetzelfde geluid horen we bij traiteur Vincent uit Wervik: "Er zijn nog geen evenementen geschrapt, maar ik heb er toch wat schrik voor. Voor 2022 ziet het er voorlopig goed uit, de agenda staat vol.  Het afgelopen kwartaal hebben mensen alles ingehaald, van communiefeesten tot feesten van verenigingen; september was dus voor ons superdruk. Voor de feestdagen zullen we onze folder binnenkort online zetten. Die boekingen komen meestal pas later op het jaar op gang, maar toch hebben sommige er al naar gevraagd. Als de evenementen niet zullen doorgaan dit najaar, gaan mensen terug vollebak afhaalgerechten reserveren zoals vorig jaar." 

Meest gelezen