Onder meer de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia vloog migranten uit het Midden-Oosten van Turkije naar Wit-Rusland.
usage worldwide

Turkije weigert Irakezen, Syriërs en Jemenieten op vluchten naar Wit-Rusland wegens migratiecrisis aan Poolse grens

Burgers van Irak, Syrië en Jemen mogen vanaf vandaag niet meer van Turkije naar Wit-Rusland vliegen. Dat heeft de Turkse overheid beslist. De Wit-Russische president Loekasjenko wordt ervan beschuldigd duizenden migranten naar zijn land te lokken om ze dan aan te zetten om de grens met de Europese Unie over te steken, uit wraak voor Europese sancties. Turkije ontkent daaraan mee te werken, maar onderneemt nu toch actie.

Vanaf vandaag kunnen burgers uit Irak, Syrië en Jemen geen vliegtuigtickets meer kopen om vanuit een Turkse luchthaven naar Wit-Rusland te vliegen. De Turkse overheid wil zo het aantal migranten dat vanuit Turkije naar Wit-Rusland reist, beperken.

Zij vlogen onder meer met de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines en de Wit-Russische maatschappij Belavia. Beide maatschappijen kondigden meteen aan dat ze geen passagiers uit die drie landen meer zullen aanvaarden op vluchten naar Wit-Rusland. Wie al een ticket had gekocht, krijgt dat terugbetaald.

De Turkse maatregel komt er na maanden van spanningen tussen Wit-Rusland en de Europese Unie over de situatie aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Duizenden migranten zijn samengekomen aan de Wit-Russische kant en willen de grens oversteken, om zo door te trekken naar Duitsland of een ander land in de EU.

De Europese Unie beschuldigt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko ervan mensen uit landen als Irak en Syrië naar zijn land te brengen, om ze dan aan te zetten om de grens met Polen (of Litouwen) over te steken. Loekasjenko zou dat doen uit wraak voor Europese sancties na de omstreden presidentsverkiezingen van vorig jaar en de onderdrukking van de oppositie in Wit-Rusland.

Turkije en Turkish Airlines worden ervan beschuldigd aan Loekasjenko's beleid mee te werken, maar ontkennen dat. De Turkse overheid neemt nu toch maatregelen, mogelijk om zelf niet meer met de vinger gewezen te worden.

Videospeler inladen...

Aan de Pools-Wit-Russische grens zouden momenteel tussen de 2.000 en 4.000 migranten aanwezig zijn. De voorbije maanden zouden volgens de Poolse regering al meer dan 10.000 migranten naar Wit-Rusland zijn gebracht.

Polen doet er alles aan om de migranten tegen te houden, maar Wit-Rusland laat ze ook niet meer opnieuw binnen, eens ze de grens zijn overgestoken. Daardoor zitten duizenden mensen vast in een onherbergzaam, bebost grensgebied, waar het inmiddels 's nachts stevig vriest. Volgens de Poolse krant Gazeta Wyborcza zouden de voorbije maanden al zeker 10 mensen om het leven gekomen zijn. 

De Europese Commissie kondigde eerder deze week nieuwe sancties aan tegen het regime van Loekasjenko.

"Helft zijn vrouwen en kinderen"

De helft van de migranten die in dat onherbergzame grensgebied vastzitten, zouden overigens vrouwen en kinderen zijn. Dat zegt althans de woordvoerster van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het is niet meteen duidelijk op welke cijfers die tweet gebaseerd is. Al meerdere nachten hebben ze in de openlucht overnacht, schrijft ze erbij. "Mensenlevens zijn de prijs van niets doen", luidt haar kritiek.

Meest gelezen