Copyright NDZ/STAR MAX/IPx 2021

Door nazi's in beslag genomen en al 100 jaar niet meer te zien: schilderij Van Gogh geveild voor recordbedrag

Een werk van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh heeft op een veiling in New York gisteren een recordbedrag van 35 miljoen dollar (of 31 miljoen euro) opgebracht. Het gaat om de aquarel "Meules de blé", een doek dat ooit door de nazi's in beslag werd genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het schilderij was voor de laatste keer publiek te zien in 1905.

De Nederlandse kunstenaar Van Gogh (1853-1890) maakte "Meules de blé" in 1888 toen hij in Arles, in het zuiden van Frankrijk, woonde. In 1913 werd het gekocht door Max Meirowsky, een Duitse Jood met een enorme kunstcollectie. Door de Jodenvervolging moest hij in 1938 vluchten naar Amsterdam, en gaf hij het schilderij in bewaring aan een Duitse kunsthandelaar in Parijs. Vervolgens kwam het werk in het bezit van Alexandrine de Rothschild, lid van een Joodse bankiersfamilie. 

Het schilderij in het veilinghuis Christie's in New York
AFP or licensors

Daarna werd het aquarelschilderij in beslag genomen door de nazi's en bleef het decennialang spoorloos. In 1978 kwam het werk boven water en werd het gekocht door de Texaanse oliemagnaat Edwin L. Cox. 

Na de dood van de oliemagnaat kwamen de families Cox, Meirowsky en Rothschild vorig jaar tot een overeenkomst. Zij krijgen nu ieder een deel van de opbrengst van de verkoop. 

Copyright NDZ/STAR MAX/IPx 2021

Meer dan 100 jaar geleden tentoongesteld

Het veilinghuis Christie's in New York, waar het schilderij onder de hamer ging, meldt dat het werk twee keer zoveel opleverde als "La moisson en Provence", dat het vorige record draagt voor een werk op papier van Van Gogh. In 1997 werd dat schilderij voor bijna 15 miljoen dollar verkocht. 

"Meules de blé" werd voor de laatste keer publiek tentoongesteld in 1905, meer dan 100 jaar geleden, op een tentoonstelling in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Meest gelezen