Minister Vandenbroucke pleit voor algemene mondmaskerplicht vanaf 9 jaar, binnen en ook buiten waar nodig

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor een uitbreiding van de mondmaskerplicht. "Ik denk dat je overal binnen maar ook buiten waar je niet goed afstand kunt houden een mondmasker moet dragen", zegt hij in "Terzake". "En dat vanaf de leeftijd van 9 jaar. Ook als er gewerkt wordt met een coronapas."

In Nederland wordt een nieuwe gedeeltelijke lockdown van kracht, omdat de coronacijfers daar fors aan het stijgen zijn. Ook in ons land gaat het de slechte kant uit. Verregaande maatregelen nemen zoals in Nederland wil Vandenbroucke liever niet.

"We hebben veel inspanningen gevraagd van de mensen", zegt Vandenbroucke. "Ze hebben zich massaal laten vaccineren, maar we geraken het virus niet meester. Dat is voor iedereen een moeilijk moment. We zitten allemaal op ons tandvlees. Het virus laat ons weinig marge. We moeten met z’n allen samen in elke sector een aantal bijkomende maatregelen gaan nemen."

Ik denk dat je overal binnen maar ook buiten waar je niet goed afstand kunt houden een mondmasker moet dragen

Vandenbroucke pleit daarom voor een uitbreiding van de mondmaskerplicht. "Ik denk dat je overal binnen maar ook buiten waar je niet goed afstand kunt houden een mondmasker moet dragen", legt hij uit. "En dat vanaf de leeftijd van 9 jaar, omdat kinderen helaas heel veel besmettingen voortzetten."

Dus dat betekent ook op school en op het werk. "Als je neerzit om iets te eten of te drinken kun je uiteraard geen mondmasker dragen, maar daar moet dan ingezet worden op ventilatie", klinkt het nog. "Een mondmasker moet ook voor activiteiten waar je gecontroleerd wordt met een coronapas. Dat is een dubbele beveiliging."

Verder wil hij dat de bestaande maatregelen beter worden gecontroleerd en dat er maximaal wordt ingezet op telewerken. Een verplichte vaccinatie, het afbouwen van testen om een coronapas te krijgen of een lockdown voor niet-gevaccineerden zoals in Oostenrijk ziet Vandenbroucke niet zitten.

Bekijk hier het gesprek in "Terzake":

Videospeler inladen...

Het gaat voor alle duidelijkheid om voorstellen van de minister. Mogelijke nieuwe maatregelen worden momenteel bekeken door de expertengroep GEMS. Het volgende Overlegcomité is gepland op volgende week vrijdag. Als de coronacijfers te snel verslechteren, kan dat eventueel vervroegd worden.

Meest gelezen