Dit geldt voor gans België.
© Ralf Kistowski - creative.belgaimage.be

Vogelgriep vastgesteld bij gans in Schilde, ophokplicht in heel het land vanaf maandag

Iedereen die pluimvee houdt, moet vanaf maandag zijn dieren ophokken. Die maatregel wordt genomen nadat er vogelgriep is vastgesteld bij een wilde gans. Dat melden het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). 

Aan ons, mensen, wordt gelukkig niet meer gevraagd om in ons kot te blijven. Maar wie pluimvee houdt, zoals kippen, moet vanaf maandag zijn dieren wel weer ophokken. Dat gebeurt omdat er in Schilde, in de provincie Antwerpen, een wilde gans is gevonden die besmet was met het H5N1-vogelgriepvirus.

“Dat wijst erop dat er opnieuw veel van dat virus circuleert bij wilde vogels”, zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerder van het FAVV. “Daarom hebben we samen met minister Clarinval enkele maatregelen genomen om het pluimvee in ons land te beschermen: iedereen die pluimvee houdt - zowel professioneel als thuis - moet vanaf maandag zijn dieren ophokken.

Netten

“Dat moet niet per se in een hok”, zegt Van de Voorde. “Dat kan ook door netten boven de kippenren te spannen. Het belangrijkste is dat je je pluimvee afschermt van de wilde vogels, zodat die niet in contact kunnen komen met je pluimvee.” 

Naast het afschermen van de dieren, raadt het FAVV ook aan om je dieren binnen eten en drinken te geven, zodat wilde vogels buiten geen graantje komen meepikken. 

Het FAVV benadrukt dat het vogelgriepvirus niet gevaarlijk is voor de mens, als je eieren of vlees zou eten van besmette dieren. “Het vogelgriepvirus is een virus dat alleen vogels treft. Dus eieren en gevogelte kunnen in alle veiligheid geconsumeerd worden.”

Melden? Meer info?

Wie een zieke of dode vogel vindt, kan altijd bellen naar de gratis vogelgriepviruslijn van het FAVV: 0800 99 777.

Professionele pluimveehouders kunnen meer informatie vinden op de website van het FAVV. Particulieren kunnen er ook extra info vinden.

Meest gelezen