Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VS legt sancties op tegen regime en leger van Eritrea wegens rol in burgeroorlog in Ethiopië

De Verenigde Staten hebben economische sancties opgelegd tegen het leger en de eenheidspartij van Eritrea wegens hun rol in schendingen van de mensenrechten in buurland Ethiopië. Eritrese troepen zijn vorig jaar samen met het Ethiopische leger de noordelijke provincie Tigray binnengevallen, al zijn ze daar nu grotendeels verdreven.

Volgens Washington zijn er voldoende aanwijzingen dat militairen uit Eritrea op grote schaal geplunderd hebben, vrouwen verkracht hebben, burgers vermoord hebben en humanitaire hulp hebben tegengehouden. Het leger van Eritrea is met toestemming van Ethiopië vorig jaar binnengevallen in de noordelijke provincie Tigray. Samen met Ethiopische troepen leken de Eritrese militairen die regio bezet te hebben, maar sinds de zomer zijn ze door hun erfvijand, het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) grotendeels verjaagd.

Eritrea had aanvankelijk ontkend dat het troepen had in Tigray, maar gaf dat nadien toch toe. Die troepen worden beschuldigd van de zwaarste misdrijven tegen de burgerbevolking van Tigray, al hebben de Ethiopische troepen daar ook aan meegedaan. Hun vijand, het Tigrese TPLF, zou evenwel ook wraakacties hebben ondernomen. 

De VS legt nu sancties op aan het leger van Eritrea en de eenheidspartij die met harde hand dat land regeert, evenals aan een paar bedrijven die het regime ondersteunen. De sancties gelden niet voor de Eritrese president Isaias Afwerki. 

Amerika dreigt op termijn overigens ook met sancties tegenover groepen in Ethiopië die de oorlog willen voortzetten. Dat slaat op het regime van de Ethiopische premier Abiy Ahmed en zijn toplui, maar evenzeer op het Tigrese front TPLF, met wie hij in de clinch ligt. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De VS -en veel andere landen en internationale instellingen- vrezen dat de oorlog in Tigray Ethiopië -het op een na meest bevolkte land van Afrika- uit elkaar zal doen vallen. Na de snelle bezetting van Tigray vorig jaar beloofde premier Abiy Ahmed dat de oorlog snel voorbij zou zijn, maar dat lijkt niet het geval. Afgelopen zomer kon het TPLF een groot deel van Tigray heroveren en daarna is dat front opgerukt in de Ethiopische provincies Amhara en Afar. Het TPLF zou nu samen met strijders van andere bevolkingsgroepen zoals de Oromo van plan zijn om het regime van Abiy Ahmed in Addis Abeba omver te gooien. 

Meest gelezen