A.S.Z Aalst vraagt dringend strengere maatregelen van overheid 

Het A.S.Z van Aalst vraagt de politiek om niet te talmen met strengere maatregelen om corona terug te dringen. Hoofdarts Steven Rimbaut vreest voor de situatie binnen enkele weken. "Er is een risico dat we geplande ingrepen moeten uitstellen en we zien ook meer uitval van personeel." 

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst, met afdelingen in Geraardsbergen en Wetteren is duidelijk: "Het A.S.Z. roept iedereen op om nú de viruscirculatie terug onder controle te brengen, door de juiste maatregelen toe te passen. Het is voor de medewerkers in de zorg onbegrijpelijk dat er nog altijd getalmd wordt op het moment dat de cijfers opnieuw zo sterk de hoogte ingaan. De zorgverstrekkers zijn het beu om nog maar een keer in een potentieel vermijdbaar scenario te komen." Het ziekenhuis roept de politiek op snel maatregelen te nemen.

Nu handelen

Hoofdarts Steven Rimbaut doet een oproep om "met het gezond verstand de maatregelen die er zijn, op een correcte manier toe te passen. Als een maatregel genomen wordt, duurt het nog altijd 2 tot 3 weken voordat we de effecten in het ziekenhuis zien." Hij ziet de toenemende cijfers en vreest dat er over enkele dagen een opschaling van de ziekenhuisbedden opgelegd wordt. Als er intussen niets gebeurt, dan zullen geplande ingrepen moeten uitgesteld worden, zegt de dokter. Nu op dit moment is dat nog niet nodig.

Dokter Rimbaut vreest niet alleen voor een tekort aan bedden, maar ook een tekort aan personeel. "We zien uitval, enerzijds door gewone ziekte, maar anderzijds ook door covid omdat artsen en medewerkers in quarantaine moeten en dan kan je niet alle bedden open houden." 

Bestaande regels aanzwengelen

We vragen een gecoördineerd beleid van de overheid, zegt dokter Rimbaut. "Er is geen paniek nodig, de bekende maatregelen zouden weer in voege moeten komen, maar dan gecoördineerd. Dus niet in gemeente A deze maatregel en in gemeente B een andere."  De dokter pleit voor handhygiëne, afstand houden, meer mondmaskers dragen en grote massa-events even uitstellen. "Ook thuiswerk weer maximaliseren. En als laatste respecteer de quarantainemaatregelen. Ik denk dat een groeiend deel van de mensen dat niet meer als noodzakelijk ziet."

 

Meest gelezen