Zorg in Nederlands Limburg trekt het bijna niet meer en dus komt er “lockdown light”

De verschillende coronacijfers zijn niet goed in Nederlands Limburg. Zowel het aantal besmettingen als het aantal hospitalisaties is in de regio omhoog geschoten. Nederland maakt zich dan ook op voor nieuwe strengere maatregelen. In de grensstreek met Belgisch Limburg is het afwachten of dat nieuwe problemen zal opleveren.

We belden over de toestand met Bern Opdenacker, journalist voor de regionale omroep L1 in Nederlands Limburg. Die bevestigt dat de situatie niet goed is: “Als er niets wordt gedaan dreigt een zorginfarct. Het scheelt niet veel of de ziekenhuizen gaan patiënten in de gang moeten laten staan. Heel veel zorgpersoneel is ook zelf besmet of in quarantaine. De ziekenhuizen vragen dus ook doortastende maatregelen want ze trekken het niet meer.”

Vergrijzing en feesten

De situatie is in heel Nederland moeilijk, maar Nederlands Limburg zit met de grootste moeilijkheden. Hoe komt dat? “Sowieso heeft Limburg een wat oudere vergrijzende bevolking dus ook meer kwetsbare mensen. Als de besmettingen de hoogte in gaan dan heb je ook proportioneel meer zieken. Maar er spelen nog andere dingen. In Heerlen en Kerkrade is de vaccinatiegraad eerder laag dus ook daar meer mensen die in het ziekenhuis belanden. En dan heb je nog heel wat grootschalige evenementen gehad waar mensen zijn samengekomen zonder veel voorzorgen.”

Grensproblemen

De maatregelen die Nederland neemt worden ook in de Belgische grensgemeenten opgevolgd. Zo is één van de nieuwe beperkingen wellicht een sluitingsuur voor de horeca om 19u. Dat betekent dat Nederlanders die dicht bij de grens wonen wellicht bij ons zullen komen voor een hapje of drankje.

De Lanakense burgemeester Marino Keulen vindt daarom ook al langer dat er een globalere aanpak nodig is, met maatregelen die grensoverschrijdend hetzelfde zijn: “De situatie in beide landen is erg gelijkaardig, nu lopen de besmettingen in Nederland wat voor op ons, soms is het andersom, maar sowieso moeten we daar proberen uniform op te reageren. Dat is makkelijker voor de burgers, maar ook voor de handhavers.” 

Meest gelezen