"Zwarte piet heeft niets met racisme te maken."

Armand Sermon, schrijver uit Halle, ergert zich aan de heisa rond zwarte piet. Hij heeft er een boek over geschreven "Van zwarte Klaas tot Sinterklaas." De goede heilige man komt morgen toe in Vlaanderen, maar met steeds minder en minder zwarte pieten. "Daar is op zich niet veel mis mee", zegt Sermon. "Evolutie is er altijd, maar het is de foute associatie die me stoort. Alles gaat terug naar de middeleeuwen waar de Duivel werd onderworpen aan de heilige, het heeft niets te maken met zwarte mensen of Afrikanen. De Duivel heeft een zwart gezicht."

Het nieuwe boek van Armand Sermon uit Halle is een dikke klepper over de geschiedenis van het fenomeen Sinterklaas. In "Van "Zwarte Klaas tot Sinterklaas" ontkent de schrijver dat zwarte Piet iets met racisme, zwarte mensen of Afrika te maken heeft. Sermon is niet tegen evolutie maar vindt niet dat een instantie of overheid moet opleggen hoe tradities moeten worden ingevuld. Vooral in Nederland zijn er hevige discussies over zwarte Piet. "Wist je dat er ooit sprake was van Zwarte Klaas?"

Beluister hieronder het hele gespek met Armand Sermon uit het middagregionaal van Radio2 Vlaams-Brabant & Brussel.

Meest gelezen