Coronablog - Protest in Nederland tegen nieuw sluitingsuur horeca: onrustig in Leeuwarden, boycot in Breda

In Nederland is op verschillende plaatsen geprotesteerd tegen het aangepaste sluitingsuur voor de horeca. Volgens de nieuwe coronaregels moeten ze om 20 uur sluiten. In Breda zijn de horecazaken langer open gebleven. In Leeuwarden was het onrustig. Verder blijven alle coronacijfers fors stijgen. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Protest in verschillende Nederlandse steden tegen nieuwe sluitingsuren horeca

Sinds vandaag moeten horecazaken in Nederland volgens de nieuwe coronaregels om 20 uur 's avonds al de deuren sluiten. In Breda zijn de cafés en restaurants massaal opengebleven. De lokale burgemeester laat aan NOS weten dat hij voorlopig laat begaan, omdat hij vindt dat de uitbaters een statement mogen maken.

Onze ploeg trof na 20 uur nog overvolle cafés aan in Breda:

Videospeler inladen...

In Zwolle en Leeuwarden zijn horeca-uitbaters op straat gekomen. In Leeuwarden is uiteindelijk de oproerpolitie ingezet omdat er vuurwerk werd afgeschoten op de politie.

Minister van Jeugd Dalle: "Algemene mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 is echt niet onschuldig"

Een algemene mondmaskerplicht vanaf 9 jaar oud, zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) oppert, is uit den boze, vindt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). "Men mag niet onderschatten wat zo'n mondmaskerplicht betekent voor jonge kinderen. Zij zijn nog volop hun spraak aan het ontwikkelen. Zo'n mondmasker is dan echt niet onschuldig. Ik vraag om daarmee op te passen."

Dalle stelt in "De ochtend" op Radio 1 dat beleidsmakers moeten stoppen met kinderen en jongeren te "viseren". "Het is storend dat elke keer als er problemen zijn met het virus men weer gaat kijken naar de kinderen en de jongeren. Als volwassenen moeten we alles doen wat nodig is, om er zelf voor te zorgen dat het virus minder circuleert. Maar ten aanzien van kinderen en jongeren - die ons gezondheidssysteem niet belasten, die al heel veel hebben gedaan om hun grootouders te beschermen - moet je geen extra maatregelen opleggen."

Beluister hier het volledige gesprek met minister Dalle in "De ochtend" op Radio 1:

En ook Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verzet zich tegen het voorstel van Vandenbroucke. Hij wijst ook op de impact op het leerproces van jonge kinderen en vraagt zich af of jonge kinderen zulke maskers wel goed zullen dragen. Bovendien heeft het onderwijsveld nog maar net strengere maatregelen genomen, zowel op vlak van minder fysieke contacten als op vlak van ventilatie, klinkt het. 

"We kunnen toch niet maken dat we na de succesvolle vaccinatiecampagne plots strenger gaan zijn voor kinderen dan ooit tevoren. Strenger zelfs dan tijdens de lockdown, want zelfs toen was er geen mondmaskerplicht voor kleine kinderen. Als we daarentegen één maatregel snel willen ingevoerd zien, dan is het wel de derde prik voor het personeel van het basisonderwijs", stelt de minister.

Verschillende Nederlandse horeca-uitbaters boycotten nieuw sluitingsuur

Volgens de nieuwe coronaregels in Nederland moeten horeca-uitbaters om 20 uur de deuren sluiten, maar tientallen horeca-ondernemers in verschillende steden weigeren zich daarbij neer te leggen. Het gaat onder meer om bars en restaurants in Leeuwarden en in Breda.

"Deze maatregelen zijn voor ons als horeca desastreus", zegt een horeca-uitbater aan de NOS. "Denk aan het personeelsbeleid. Wie wil er nou nog in de horeca werken als dit langer duurt. En er is al krapte. We willen geen steunpakketten meer, we willen gewoon open!"

De uitbaters riskeren een fikse boete en kunnen zelfs hun vergunning verliezen. Al is het goed mogelijk dat voor deze eerste avond de gemeentebesturen nog wat zullen gedogen of veelal waarschuwingen zullen uitdelen.

Videospeler inladen...

Frankrijk wordt strenger voor niet-gevaccineerde Belgen die het land in willen

Belgen die niet gevaccineerd zijn en die naar Frankrijk willen reizen, zullen voortaan een PCR- of antigeentest moeten kunnen voorleggen van minder dan 24 uur oud. Dat deelt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken mee.

Een uitzondering geldt voor wie actief is in de transportsector en om die reden het land in wil. Ook kunnen niet-gevaccineerde Belgen gedurende minder dan 24 uur in het land verblijven, als ze binnen een straal van 30 kilometer rond de eigen woonplaats blijven. Een andere uitzondering geldt voor wie om beroepsmatige redenen zo dringend of veelvuldig het land in moet dat hij of zij zich niet kan laten testen. De maatregelen gelden ook voor een reeks andere landen, zoals Duitsland.

Bijna 14.000 nieuwe coronagevallen in Nederland, gemiddelde naar nieuw record

Tussen gisterenochtend en vanochtend zijn in Nederland 13.902 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Dat is het op twee na hoogste aantal ooit. Op donderdag en op vrijdag waren er meer dan 16.000 positieve tests.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 93.573 bevestigde gevallen. Gemiddeld komt het neer op 13.368 positieve tests per dag, het hoogste niveau ooit. Het gemiddelde stijgt voor de 44e achtereenvolgende dag.

Het RIVM kreeg afgelopen dag 33 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Ook vrijdag waren er meer dan dertig sterfgevallen. Eind maart kwam het aantal gemelde sterfgevallen voor het laatst twee dagen op rij boven die grens uit.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 178 coronapatiënten, gemiddeld ruim 25 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 29 maart.

Gisteren heeft de Nederlandse regering een "milde" lockdown van minstens drie weken afgekondigd.

Mondmaskers verplichten voor kinderen: wat vinden zij daar zelf van?

Wat vinden de kinderen van het idee dat ze straks misschien een mondmasker moeten dragen? En hun ouders? "Het Journaal" ging het vragen langs de zijlijn bij voetbalclub KVC De Toekomst in Borsbeke:

Videospeler inladen...

Frankrijk verstrengt toegangsregels voor niet-gevaccineerde Belgen

Niet-gevaccineerde Belgen (ouder dan 12) die naar Frankrijk willen, moeten voortaan een negatieve PCR- of antigeentest kunnen voorleggen die niet meer dan 24 uur oud is. Tot dusver moest je als niet-gevaccineerde Belg in Frankrijk een negatieve test kunnen voorleggen die maximaal 72 uur oud was. 

Voor vrachtwagenchauffeurs of voor wie heel frequent voor zijn job heen en weer reist naar Frankrijk geldt een uitzondering op die nieuwe regel. Maar ook voor de grensbewoners is er enige soepelheid ingebouwd: voor wie minder dan 24 uur in Frankrijk moet zijn en zich binnen een straal van maximaal 30 kilometer van zijn woonplaats beweegt, is een test niet vereist.

De strengere regels gelden niet alleen voor niet-gevaccineerden uit ons land. Ook onder meer Nederlanders, Duitsers en Oostenrijkers die geen coronaprik hebben gehad, moeten zich daaraan houden.

Open VLD-voorzitter Lachaert: "Nieuwe lockdown is niet aan de orde"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is geen voorstander van een nieuwe gedeeltelijke lockdown in ons land, zoals in Nederland. Dat zei hij in “De ochtend” op Radio 1. Volgens Lachaert is daar bij de bevolking ook geen draagvlak meer voor. “Ik weet niet of we dat nog gedaan gaan krijgen, maar ik denk ook niet dat het nodig zal zijn. Ik hoor er ook geen enkele expert echt voor pleiten. Een nieuwe lockdown is op dit moment dus niet aan de orde.” 

Lachaert denkt wel dat een aantal extra maatregelen genomen moeten worden vanwege de stijgende coronacijfers. “We zullen, zeker binnen, meer met mondmaskers moeten werken, denk ik.” 

Bekijk hier het volledige gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

WHO waarschuwt landen om niet te talmen met strengere coronamaatregelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen met een stijgend aantal gevallen van het coronavirus gewaarschuwd om niet te wachten met het aanscherpen van de coronamaatregelen. "Hoe sneller er maatregelen kunnen worden uitgevoerd, hoe minder er moeten worden genomen", zei COVID-19 expert Maria van Kerkhove in Genève.

Ze wees erop dat de deltavariant van het virus die nu rondgaat, veel besmettelijker is dan eerdere varianten. "Verschillende landen bevinden zich in een moeilijke situatie en moeten zeer strenge maatregelen nemen", zei directeur Mike Ryan.

De WHO heeft zoals gewoonlijk geen specifieke landen bij naam genoemd of commentaar gegeven op de acties van specifieke regeringen. De maatregelen waarnaar de WHO verwijst, zijn onder meer het gebruik van mondmaskers, het houden van afstand, ervoor zorgen dat binnenruimten goed geventileerd zijn, bijeenkomsten in kleine ruimtes vermijden en waar mogelijk telewerken.

"Mondmaskers verplichten vanaf 9 jaar", oppert minister Vandenbroucke

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) pleit voor een uitbreiding van de mondmaskerplicht. "Ik denk dat je overal binnen maar ook buiten waar je niet goed afstand kunt houden een mondmasker moet dragen", zegt hij in "Terzake". "En dat vanaf de leeftijd van 9 jaar. Ook als er gewerkt wordt met een coronapas."

Lees hier meer:

Meest gelezen