La Palma
Europa Press 2021

Eerste dodelijk slachtoffer na vulkaanuitbarsting op La Palma

Op het Canarische eiland La Palma is een eerste dodelijk slachtoffer gevallen in de nasleep van de uitbarsting van de vulkaan-keten Cumbre Vieja. Een 70-jarige man zou omgekomen zijn toen hij terugkeerde naar zijn huis om spullen op te halen en as te reinigen. Dat hebben Spaanse media gemeld. De man is het eerste dodelijk slachtoffer na de uitbarsting 56 dagen geleden. 

Op het eiland La Palma is een 70-jarige man om het leven gekomen in zijn huis in Las Manchas, een dorp op de grens tussen de gemeentes Los Llanos de Aridane en El Paso. De precieze omstandigheden van het ongeval zijn nog onduidelijk. 

De man zou met toestemming van de autoriteiten teruggekeerd zijn naar zijn eigen huis in het centrum van Las Manchas om spullen op te halen en as op te ruimen. Maar de man keerde niet meer terug en werd sinds vrijdag als vermist opgegeven door zijn familie.

Deze ochtend werd het lichaam van de man gevonden in zijn woning. Het is niet duidelijk of de man door het dak is gevallen terwijl hij as aan het opkuisen was of het dak is ingestort toen de man in zijn woning was. De oorzaak van het ongeval wordt verder onderzocht.

"Meerdere ongevallen bij reinigen as"

De burgemeester van El Paso, Sergio Rodríguez, heeft bevestigd dat er mensen de toestemming hebben gekregen om spullen op te halen uit hun huis. Meestal gaat er dan een toezichthouder mee. Een aantal mensen kregen ook de toestemming om as te reinigen uit de huizen en van de daken in de regio. 

Volgens bronnen bij de hulpdiensten zijn er al meerdere ongevallen gebeurd waarbij mensen gewond raakten bij het opruimen van het as. Maar deze man is het eerste dodelijk slachtoffer in de nasleep van de uitbarsting van de vulkaan-keten Cumbre Vieja.

De vulkaan barstte op 19 september uit. Volgens de laatste gegevens heeft de gloeiende lava meer dan 1.450 panden volledig verwoest. Ruim 7.000 mensen moesten sinds de uitbarsting een veilig onderkomen zoeken. De laatste dagen zit er nog weinig beweging in de lavastroom.

Europa Press 2021

Meest gelezen