VRT

Ex-K3-zangeres Kristel Verbeke benoemd als vrijwillig ambassadrice van UNICEF België

Ex-K3-zangeres Kristel Verbeke wordt vrijwillig ambassadrice van UNICEF België. Ze zal vooral haar schouders zetten onder de strijd tegen kinderarmoede, waarover ze uit eigen ervaring kan meespreken. Kristel Verbeke maakte voor Eén de tv-serie “Zorgen voor mama” die laat zien wat het betekent voor moeders en hun kinderen om in armoede te leven. De reeks krijgt volgend jaar een vervolg. 

De Raad van Bestuur van UNICEF België heeft programmamaakster en ex-K3-zangeres Kristel Verbeke benoemd tot vrijwillig ambassadrice van de organisatie. Het gaat om een onbezoldigde samenwerkingsovereenkomst voor een periode van 3 jaar, die verlengd kan worden. Hiermee voegt Kristel Verbeke zich bij de 4 andere ambassadeurs van UNICEF België: Tom Waes, Helmut Lotti, atlete Nafi Thiam en de Brusselse dj Henri PFR.

“In België leeft 1 kind op de 5 in armoede.  Dat is onaanvaardbaar!” zegt Dirk Jacxsens, algemeen directeur van UNICEF België. “Wij zijn bijzonder verheugd dat we op de steun van Kristel kunnen rekenen om samen met ons dit onrecht onder de aandacht te brengen”.  

Wij willen de generatie zijn die een einde zal maken aan kinderarmoede.

Dirk Jacxens, algemeen directeur UNICEF België
VRT

Opgroeien in armoede

“Met haar televisiereeks “Zorgen voor mama” liet ze zien en voelen wat het betekent om in armoede op te groeien en door haar betrokkenheid bij het Kinderrechtencommissariaat en het Kinderarmoedefonds weet ze hoe belangrijk het is om te luisteren naar kinderen en jongeren", zegt Jacxens.  

"Samen met Kristel willen we een niet te stoppen beweging op gang brengen om kinderarmoede te bestrijden. Wij willen de risico's in kaart brengen om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. Wij willen de generatie zijn die een einde zal maken aan kinderarmoede.”

Ik heb een blijvende connectie met kwetsbare kinderen, ik was ooit één van hen.

Kristel Verbeke, ex-K3

Kristel Verbeke staat hier helemaal achter: “Kinderen zijn voor mij niet enkel spelende, ondeugende wezens. Het zijn kleine mensen die recht hebben op inspraak en hun eigen mening. En die, waar ook ter wereld dezelfde rechten hebben, bedoeld om hen te beschermen. Kinderen in kwetsbare situaties moeten kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke hulp.”

“Ik heb een blijvende connectie met kwetsbare kinderen, ik was ooit één van hen”, vertelt Kristel Verbeke. “Ik vond het zelf heel moeilijk om te delen dat ik ook in armoede geleefd heb. Als je iets deelt, waar je niet trots op bent, moet je stevig in je schoenen staan. Ik had dat gevoel lang niet. Maar ik doe dit nu om het taboe te doorbreken.” 

Armoede gaat verder dan je bankrekening, het zit in heel je lijf en je raakt er nooit helemaal van hersteld.

Kristel Verbeke, ex-K3

“Armoede gaat verder dan je bankrekening, het zit in heel je lijf en je raakt er nooit helemaal van hersteld. Ik stel me vaak de vraag hoe het kan dat we in een land waar beleid, professionals, scholen, hulpverleners meer en meer in dialoog gaan, er nog steeds zoveel verhalen zijn van kinderen die volledig in de kou blijven staan. Samen met UNICEF wil ik de stem van deze kinderen laten horen!”

In de Week van 15 november start UNICEF een campagne rond kinderarmoede, alle info daarover vindt u hier. Eén plant volgend jaar een tweede reeks van “Zorgen voor mama”. 

Meest gelezen