India
2020 Kyodo News

Hoofdstad India sluit scholen wegens luchtvervuiling: "Publieke woede is beperkt"

In New Delhi, de hoofdstad van India, moeten alle scholen wegens luchtvervuiling een week dicht vanaf maandag. Dat hebben de autoriteiten beslist. Het Hooggerechtshof heeft aangedrongen op maatregelen, omdat de luchtkwaliteit een dieptepunt heeft bereikt. New Delhi is gehuld in smog en het gerecht noemt de situatie "zeer ernstig".  

“Vanaf maandag zullen de scholen in New Delhi een week lang fysiek gesloten zijn, zodat kinderen geen vervuilde lucht hoeven in te ademen. De lessen zullen virtueel doorgaan”, dat hebben de autoriteiten van New Delhi meegedeeld. “Bouwwerven zullen vier dagen sluiten”. De autoriteiten bekijken nog of ze een volledige lockdown zullen invoeren. 

Eerder op de dag had het Hooggerechtshof een noodplan aan de regering gevraagd om de smog en de luchtvervuiling in de stad aan te pakken. De opperrechter noemde de situatie “zeer ernstig”.  Volgens het Hooggerechtshof staat de alarmindex voor smog op het hoogste peil.

“Zelfs binnenshuis moeten we mondmaskers dragen”, zei de opperrechter. Hij vindt dat de overheid meer moet doen en ook sneller actie moet ondernemen, zoals meteen een lockdown van twee dagen afkondigen zodat het verkeer in de hoofdstad afneemt.

India
2021 Kyodo News

Meest vervuilde hoofdstad ter wereld

New Delhi wordt vaak gerangschikt als meest vervuilde hoofdstad ter wereld. De luchtvervuiling is te wijten aan een combinatie van industriële uitstoot, uitlaatgassen, het afbranden van gewassen en de verbranding van steenkool. Correspondent in India, Aletta André, toont de smog en bevestigt dat het rond deze tijd van het jaar altijd zeer slecht gesteld is met de luchtkwaliteit in de hoofdstad. 

"Rond deze tijd van het jaar is er altijd een noodsituatie", zegt correspondent Aletta André vanuit India. Bekijk hieronder de video.

Videospeler inladen...

“India werkt aan een energietransitie, zo is er vooral veel geïnvesteerd  in zonne-energie”, zegt André. Maar volgens de correspondent blijft de energiebehoefte stijgen in het land en kunnen ook steeds meer mensen energieverslindende apparaten betalen.

 “India kan daardoor voorlopig niet zonder steenkoolcentrales”, voegt André toe. “Er worden dus nog steeds nieuwe mijnen geopend. Na 2030 moet het minder worden, maar voorlopig wordt er nog in geïnvesteerd."

"De publieke woede (over de luchtvervuiling) is opvallend klein", zegt correspondent Aletta André vanuit India. Bekijk hieronder de videobeelden.

Videospeler inladen...

Toch zijn er geen massale protesten tegen de autoriteiten over de zeer slechte luchtkwaliteit. “De publieke woede over deze zware luchtvervuiling is erg beperkt”, zegt de correspondent nog. Volgens André willen mensen wel schonere lucht, maar ze willen zich ook niet te veel aanpassen. Ze vinden dat de overheid en de grote bedrijven het moeten oplossen. 

Steenkool is ook een belangrijk knelpunt op de klimaattop in Glasgow. 40 landen willen de fossiele brandstof uitbannen. Maar India, als derde grootste gebruiker ter wereld, wil er dus voorlopig nog niet van weten. 

India
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen