Grens Polen en Wit-Rusland. Wit-Rusland stuurt hulp naar de grens
BelTA

Jonge Syriër dood teruggevonden aan grens Wit-Rusland en Polen, spanningen aan grens houden aan

Op de grens tussen Wit-Rusland en Polen, is in een bos het lichaam gevonden van een jonge Syriër. Dat heeft de Poolse politie bekendgemaakt. Volgens de Poolse politie hebben ook een honderdtal mensen opnieuw geprobeerd om de grens over te steken richting Polen. Maar ze zijn er niet in geslaagd. Aan de grens zitten enkele duizenden migranten en vluchtelingen vast. De situatie veroorzaakt een politieke ruzie tussen de Europese Unie en Wit-Rusland. 

Duizenden migranten vooral uit Syrië, Irak en Libië, probeerden de voorbije weken om de grens met Wit-Rusland over te steken. Ze willen zo Litouwen, Letland en vooral Polen bereiken. Het Wit-Russische regime, dat gesteund wordt door het Rusland van president Vladimir Poetin, dwingt de migranten om de grens over te steken. Maar de Poolse grenswachten sturen de migranten terug. De vluchtelingen en migranten zitten zo vast aan de grens in omstandigheden die steeds zwaarder worden.

Eén dode en opnieuw schermutselingen

De Poolse politie zei dat ze een jonge Syriër dood hebben aangetroffen in een bos in de buurt van het dorp Wólka Terechowska, in de noordoostelijke provincie Podlachië. De doodsoorzaak van de Syriër is nog onbekend. Het aantal dodelijke slachtoffers van de migratiecrisis aan de grens tussen de EU en Wit-Rusland stijgt zo tot elf, volgens schattingen in internationale media.

De politie signaleerde afgelopen nacht ook weer schermutselingen aan de grens. "Een honderdtal mensen" hebben opnieuw geprobeerd om de grens over te steken in de buurt van het dorp Wólka Terechowska. "Toen ze de politie en soldaten zagen, zijn de mensen aan Wit-Russische kant het bos in gevlucht", zegt de Poolse politie nog. 

Bekijk hieronder hoe de spanningen vanochtend weer hoog opliepen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen:

Videospeler inladen...

Politiek steekspel met mensen

Over de aanpak van de migranten en vluchtelingen wordt een politiek steekspel gevoerd tussen Polen en Wit-Rusland. Wit-Rusland beschuldigt Polen van mishandeling van de vluchtelingen. Polen zegt dan weer dat de Wit-Russische veiligheidsdiensten de vluchtelingen bedreigen en hen dwingen om de grens over te steken.  

De Europese Unie treedt Polen bij en beschuldigt de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko ervan dat hij opzettelijk een migratiecrisis creëert als reactie op economische sancties. Die sancties kwamen er nadat Loekasjenko de oppositie in Wit-Rusland bloedig had onderdrukt. 

"Onmenselijk, onaanvaardbaar en illegaal"

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei eerder dat Wit-Rusland deze “onmenselijke, onaanvaardbare en illegale operatie” uitvoert door contact op te nemen met de mensen via "schijnbaar officiële kanalen" en onder meer vervoer voor hen regelt tot aan de grens.

De Europese Unie veroordeelt deze acties sterk en beraadt zich verder over nieuwe sancties tegen Wit-Rusland. De Wit-Russische president dreigt dan weer met de toevoer van gas naar Europa af te sluiten als de Europese Unie zijn land sancties oplegt vanwege de migrantencrisis. De strafmaatregelen van de EU worden volgende week verwacht.

Poetin wil niet dat Wit-Rusland gas tegenhoudt

Poetin reageerde intussen op de Russische staatstelevisie over de crisis aan de grens. Poetin wil een directe dialoog tussen Duitsland en  Wit-Rusland. "Ik heb uit gesprekken met Alexander Loekasjenko en kanselier Angela Merkel begrepen dat ze bereid zijn met elkaar te praten", zei Poetin in het interview. Merkel en Poetin hadden al meermaals contact over de migrantencrisis aan de Europese buitengrens. Merkel drong er bij Poetin op aan om tussenbeide te komen in het conflict. 

Poetin zei ook dat hij hoopte dat Loekasjenko niet de transit van gas door Wit-Rusland zou tegenhouden. "Een onderbreking van de gastransit zou de overeenkomsten tussen Rusland en Wit-Rusland schenden. Ik hoop dat het niet zover komt", aldus Poetin.

Het Kremlin zei tot slot dat Rusland niets te maken heeft met de crisis in de grensregio. Geen enkele Russische luchtvaartmaatschappij helpt "deze mensen te transporteren", zei Poetin nog. 

Bekijk hieronder de reportage uit Terzake over de situatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland

Videospeler inladen...
BelTA

Meest gelezen