Videospeler inladen...

BEKIJK: Sinterklaas veilig en wel aangekomen in Antwerpen mét goed nieuws: "Geen stoute kinderen dit jaar!"

In Antwerpen is Sinterklaas naar jaarlijkse gewoonte samen met zijn gevolg aangemeerd met zijn stoomboot. Ondanks het gure weer en de coronacrisis stonden heel wat kinderen met hun ouders of grootouders de goedheiligman op te wachten. De Sint had ook een verlossende boodschap mee: er zijn ook dit jaar geen stoute kinderen.

Burgemeester Bart De Wever gaf dit jaar forfait omdat hij deelneemt aan de marathon van Athene, waardoor havenschepen Annick De Ridder de eer kreeg om de Sint te begroeten op de Scheldekaaien. "Ik was eerlijk gezegd wel een beetje zenuwachtig", zei De Ridder. "Ik heb in ieder geval geprobeerd om braaf te zijn dit jaar en niet te veel ruzie te maken, al is dat in de politiek niet altijd gemakkelijk." De Ridder kreeg alvast felicitaties van de Sint voor het netjes houden van de haven.

Jonas Roosens

De Sint trok na het aanmeren naar de Grote Markt, waar hij vanop het balkon van het stadhuis de menigte toesprak - dat kon dit jaar opnieuw na de renovatie daarvan. Na enkele misverstanden had de Sint goed nieuws voor iedereen. "Er zijn dit jaar géén stoute kinderen", sprak hij. "We zijn allemaal heel trots." De Sint riep ook op om niet te pesten en steeds lief te zijn voor elkaar.

Er zijn dit jaar géén stoute kinderen

Sinterklaas, goedheiligman

Bij de intrede stonden duizenden mensen langs de kant om een glimp op te vangen van de Sint. Dat moest dan wel met mondmasker aan, toegangscontrole met een coronapas aan de drukste punten en het advies om afstand te houden. Kinderen die tekeningen hadden gemaakt, mochten die niet persoonlijk afgeven maar moesten ze in zakken deponeren die later aan de Sint worden overhandigd.

Jonas Roosens

Volgens de lokale politie van Antwerpen is de intrede van Sinterklaas vlot verlopen. "Iedereen (die dat moest) heeft "flink" zijn mondmasker gedragen. Er was veel volk, maar geen incidenten", klinkt het.

"Het is een moeilijk jaar geweest met al die mondmaskertjes en regeltjes, maar die waren nodig", zei de Sint over de coronacrisis. "We hopen natuurlijk allemaal dat het binnenkort niet meer nodig zal zijn." In een telefonisch interview op voorhand had Sinterklaas al laten weten dat hij erg uitkeek naar de intrede. Vorig jaar mochten de kinderen de Sint niet verwelkomen door de coronamaatregelen.

"De kinderen hebben het al twee jaar zo moeilijk en ze zijn zo flink geweest", zegt de Sint daarover. "Ik heb grote bewondering voor de kinderen, hun ouders en hun leerkrachten, want die hebben moeilijke tijden achter de rug. Ja, ik vind het heerlijk dat ik hen allemaal over een paar uurtjes -eindelijk- terug mag begroeten."

Bekijk de intrede van de Sint in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen