Donateurs grondgebied Natuurpunt verkennen als eerste extra natuur in Mechelen: "9 hectare grond dankzij giften"

Dankzij de giften van een aantal donateurs, heeft Natuurpunt een grond van 9 hectare kunnen kopen in Mechelen. Het gaat om een belangrijk stuk grond dat Mispeldonk en de Barebeekvallei verbindt. De donateurs die in totaal zo'n 100.000 euro bijeenraapten, mochten als eerste de grond verkennen. "Ik ben benieuwd wat Natuurpunt er mee gaat doen", klinkt het. 

In oktober 2020 stuurde Natuurpunt Mechels Rivierengebied een giftenbrief naar zijn leden. De Mechelse donateurs verzamelden op enkele weken tijd maar liefst 25.000 euro. Dankzij giften uit de andere gemeenten en door het organiseren van fundraisingevents werd de kaap van 100.000 euro al snel gehaald. Natuurpunt kocht met dat geld en met de steun van Stad Mechelen 9 hectare aan op grondgebied Mechelen aan de Dijle.

Het gaat om een omvangrijke maïsakker die Mispeldonk en de Barebeekvallei verbindt. Natuurpunt zal een natuurherstelproject opstarten door weer ruimte te geven aan natte natuur. Het gebied zal ook dienst doen als klimaatbuffer waar water kan infiltreren en kan vastgehouden worden. 

Eerste wandelaars in het gebied

De donateurs mochten vandaag met een wandeling van 6 kilometer het gebied verkennen. De wandeling ging langs de recent aangekochte percelen. "We willen de mensen die de aankoop mogelijk gemaakt hebben, eerste de kans geven om de percelen te bezoeken", vertelt Bert Delanoeije van Natuurpunt. 

Nele De Munter, een van de donateurs kijkt al uit naar het resultaat. "Ik ben benieuwd wat Natuurpunt gaat doen met dit stuk grond", vertelt ze. "Het is belangrijk om natuur dicht bij de stad te hebben om bijvoorbeeld verkoeling te zoeken."

Nele De Munter doneerde voor het project van Natuurpunt

Meest gelezen