AFP or licensors

Man die zichzelf opblies in taxi in Liverpool geïdentificeerd, chauffeur geprezen voor doortastend optreden

De ontploffing van een taxi in de Noord-Engelse stad Liverpool afgelopen zondag was een terroristisch incident. Dat zegt de antiterreureenheid van de Britse politie, die de zaak onderzoekt. Het terreurdreigingsniveau is intussen verhoogd naar het op een na hoogste niveau. De (overleden) verdachte is geïdentificeerd door de politie. De taxichauffeur raakte gewond. In de Britse pers wordt hij geprezen voor zijn doortastende optreden.

De taxi ontplofte zondag om 11 uur (12 uur Belgische tijd) aan het Liverpool Women's Hospital. Het tijdstip valt op, want zondag was het Remembrance Sunday, de dag waarop de Britten de slachtoffers van de twee wereldoorlogen herdenken. Om 11 uur plaatselijke tijd worden dan twee minuten stilte in acht genomen. Net voor het moment dat die minuten moesten ingaan, vond de ontploffing plaats. 

Videospeler inladen...

Volgens het hoofd van de antiterreureenheid die de zaak onderzoekt, was de ontploffing het gevolg van het ontsteken van een geïmproviseerd explosief dat door de passagier in de taxi was gebracht. Alles lijkt erop te wijzen dat het explosief voortijdig ontplofte. 

De passagier kwam bij de ontploffing om het leven. De politie heeft de verdachte geïdentificeerd. Het gaat om de 32-jarige Emad al-Swealmeen, een Syrische asielzoeker. Het motief is onduidelijk.

Taxichauffeur geprezen om doortastend optreden

De taxichauffeur raakte gewond, maar heeft het ziekenhuis intussen verlaten. De man wordt in de Britse pers geprezen om zijn doortastende optreden. Hij zou de deuren van zijn taxi vóór de ontploffing op slot hebben gedaan zodat de passagier niet kon ontkomen. Volgens de burgemeester van Liverpool heeft hij "door zijn heroïsche inspanningen mogelijk een absolute catastrofe voorkomen."  

"Het lijkt erop dat de taxichauffeur een ongelooflijke tegenwoordigheid van geest en moed aan de dag heeft gelegd", heeft ook de Britse premier Boris Johnson al gereageerd (zie video hieronder). Inwoners van Liverpool zijn begonnen met geld in te zamelen om de taxichauffeur te bedanken.

Videospeler inladen...

Motief nog onbekend

De politie onderzoekt welk explosief werd gebruikt, en gaat er van uit dat het werd gemaakt door de passagier van de taxi. Over zijn motief is nog niets bekend.

De politie onderzoekt ook nog of er nog meer mensen betrokken waren bij het incident. Zondag werden al drie verdachten, allen twintigers uit Liverpool, opgepakt op basis van de terrorismewetgeving. Maandag werd nog een vierde verdachte opgepakt. Alle vier verdachten zijn na verhoor vrijgelaten.

Het terreurdreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk is vandaag verhoogd, van niveau 3 ("substantial") naar niveau 4 ("severe"; ernstig). Niveau 4 is het op één na hoogste niveau. Dat betekent dat een aanslag als "heel waarschijnlijk" wordt ingeschat.

Beluister hier ook meer uitleg door correspondente Lia van Bekhoven in het VK:

AFP or licensors

Meest gelezen