Nicolas Maeterlinck

Minister-president Jan Jambon bevestigt vertrouwensprobleem binnen Vlaamse regering na beslissing gascentrales

Er is een vertrouwensprobleem tussen de ministers van de Vlaamse regering, dat bevestigt nu ook minister-president Jan Jambon (N-VA). Gisteren zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert al dat er "een probleem van vertrouwen" was ontstaan na de beslissing van minister Demir (N-VA) om geen vergunning te verlenen aan de gascentrale in Vilvoorde. Jambon benadrukt dat alle ministers wel respect hebben voor de autonome beslissing van Demir, maar dat sommigen een probleem hebben met haar stijl en communicatie.

De verontwaardiging was groot bij sommigen toen vorige week bekend raakte dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) besliste om geen vergunning te verlenen voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Vooral voor de federale regering, en met name energieminister Tinne Van der Straeten (Groen), is die beslissing erg vervelend. Er werden al subsidies beloofd voor de bouw van die centrale, want die is nodig voor de bevoorradingszekerheid in geval van een kernuitstap. De federale regering bevestigde in haar regeerakkoord de kernuitstap in 2025, maar zonder de centrale in Vilvoorde komt die in gevaar.

En dat brengt Open VLD en CD&V in een lastig parket. Zij zitten zowel in de federale als in de Vlaamse regering en zitten dus gewrongen door de beslissing van Zuhal Demir. Bovendien raakte afgelopen week bekend dat die beslissing al dateert van eind oktober, terwijl de voltallige regering pas vorige week op de hoogte werd gebracht. En dat zette kwaad bloed bij de coalitiepartners.

Vertrouwensprobleem

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemde de houding van Zuhal Demir eerder al "deloyaal". "Ik denk dat daar een probleem van vertrouwen is als een minister op 29 oktober zo'n belangrijke beslissing neemt zonder de collega's van CD&V en Open VLD of zelfs eigen ministers van N-VA in te lichten", aldus Lachaert. "Midden in een onderhandeling over een klimaatplan is dat toch geen kleinigheid. Ik denk dus dat Jan Jambon wel wat werk zal hebben met het herstellen van het vertrouwen."

"Ik denk dat daar een probleem van vertrouwen is", zei Egbert Lachaert in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

En dat erkent nu ook de minister-president. "Niemand stelt de beslissing die collega Demir genomen heeft in vraag", benadrukt Jambon. "Maar wat ik wel aanvoel is dat er soms een probleem is met de stijl en de communicatie van bijvoorbeeld collega Demir."

Wat ik aanvoel is dat er soms een probleem is met de stijl en de communicatie van collega Demir

Jan Jambon, Vlaams minister-president (N-VA)

Volgens Jambon is de kwestie uitgebreid besproken op de ministerraad van afgelopen vrijdag. "Het is nu mijn taak, en ik neem die ook op, om dat vertrouwen te herstellen", zegt hij. "Maar ik zeg het nog eens: de inhoud van het dossier staat niet ter discussie."

Beluister hier het interview met Jan Jambon in "De ochtend" op Radio 1:

In "De zevende dag" kwamen CD&V-voorzitter Joachim Coens en Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD, nog eens terug op de kwestie. Ze benadrukten beiden dat ze respect hebben voor de autonome beslissing van Demir, maar dat haar communicatie hen inderdaad dwars zit. 

Overleg nodig

De voorzitters appreciëren dat Jan Jambon zal proberen om het vertrouwen te herstellen. "Ik ben blij dat de minister-president gereageerd heeft op de oproep om dit op te nemen", aldus Lachaert. "Dit kan zich niet blijven herhalen. De Vlaamse regering is een collegiaal orgaan, dus daarin moet je open met elkaar communiceren als je een bepaalde richting uitgaat."

Coens benadrukte dat daarnaast ook overleg tussen de verschillende regeringen in ons land nodig is. "Er moet een overlegcomité over energie komen", stelt hij. "Het belangrijkste is voor mij: hoe gaan we de bevoorradingszekerheid en de prijzen garanderen? Mensen die moeten investeren in ons land willen geen spel zien tussen verschillende regeringen."

Als we willen dat België blijft functioneren, moet de federale overheid scheidsrechter kunnen spelen

Egbert Lachaert, voorzitter Open VLD

Lachaert voegt daar nog een oproep aan toe: "Er ontbreekt vandaag iets in onze staatsstructuur. We moeten naar een staatshervorming waar uiteindelijk iemand de scheidsrechter speelt. Als het gaat over internationale engagementen zoals in Glasgow kan het niet zijn dat België daar zonder standpunt moet landen. Je moet dat inderdaad op een overlegcomité brengen, maar onze structuur is vandaag onvolledig want onze federale overheid kan daar niet de scheidsrechter spelen en beslissen wat het standpunt zal zijn. In andere landen kan de federale overheid trancheren. Als we willen dat België blijft functioneren, moeten we dat echt doorvoeren."

Bekijk hier het interview met voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD) en Joachim Coens (CD&V) in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen