Joris van Gennip

Nachtclubs: "Enkel nog gevaccineerden toelaten kan, maar die ook nog eens testen is onhaalbaar"

De nachtclubs en discotheken zijn niet tegen het voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om enkel nog gevaccineerde bezoekers toe te laten. Die gevaccineerde bezoekers daarnaast ook nog eens testen, zien ze dan weer niet zitten. "Dat is logistiek niet haalbaar", klinkt het.

"Enkel gevaccineerden toelaten kan wel, zolang het nodig is door de coronasituatie", reageert Yves Smolders van club Versuz in Hasselt. "We hebben met de nachtclubs dat ook gesuggereerd richting het kabinet-Vandenbroucke." Maar dat extra testen, daar gelooft Smolders niet in. "Wie gaat dat betalen? Er is geen draagvlak voor. Mensen gaan met dat gedoe geen zin meer hebben om uit te gaan. We verliezen nu al heel veel klanten, als dit er bovenop komt, dat is niet meer haalbaar".

Ook de uitbater van discotheek Carré, Vincent Van Trier, kan ermee leven dat er alleen nog gevaccineerden binnen mogen, als de discotheken dan kunnen openblijven tijdens deze vierde coronagolf. "Ik ben al blij dat we niet onmiddellijk dicht moeten. Dat testen is logistiek niet haalbaar, met bijvoorbeeld sneltesten aan de deur. Maar ook als mensen naar de dokter zouden moeten voor een test, wordt dit heel moeilijk", aldus Van Trier. 

Ik wil wel eens weten waar die analyse vandaan komt dat het altijd het nachtleven of de horeca is, die de schuldige is

Ook Matthias De Caluwé, van Horeca Vlaanderen, vindt dat het moet kunnen om tijdelijk enkel gevaccineerden toe te laten, als zo een volledige sluiting vermeden kan worden. "We willen vermijden dat alles op slot gaat. In Nederland bijvoorbeeld bestaat het nachtleven gewoon niet meer", aldus De Caluwé.

De uitbater van Kompass Klub in Gent, Jens Grieten, wil dan weer eerst bewijzen zien over het aantal besmettingen in clubs. "We hebben al meerdere evenementen georganiseerd met de coronapas. En we hebben nooit gehoord dat er achteraf een uitbraak zou geweest zijn. Dus ik wil wel eens weten waar die analyse vandaan komt dat het altijd het nachtleven of de horeca is, die de schuldige is."

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen