De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg
imago images/photonews.at

Oostenrijk kondigt strenge, nationale lockdown af voor wie niet gevaccineerd is tegen corona

In Oostenrijk moeten mensen die niet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus in lockdown vanaf zondag middernacht. Ze mogen slechts beperkt hun woning verlaten. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) aangekondigd. Enkele honderden Oostenrijkers trokken na de aankondiging van deze maatregel de straat op in de hoofdstad om te protesteren tegen deze lockdown. 

“We moeten de vaccinatiegraad verhogen", vertelde de Oostenrijkse bondskanselier Schallenberg (ÖVP) op een persconferentie waarin hij de nieuwe maatregel aankondigde na een videogesprek met de gouverneurs van de negen deelstaten. "Indien de vaccinatiegraad blijft zoals die is, blijven wij steken in een vicieuze cirkel" van coronabesmettingen. In Oostenrijk regeert de conservatieve ÖVP van Schallenberg samen met de Groenen. 

De regering is bezorgd dat het ziekenhuispersoneel de groeiende toestroom aan COVID-19-patiënten niet langer aankan. "Het is onze taak als Oostenrijkse regering om de mensen te beschermen", zei de bondskanselier nog. Schallenberg wil daarom de contacten tussen de gevaccineerden en de niet-gevaccineerden tot een minimum terugbrengen. Hij voelt zich “genoodzaakt om deze moeilijke stap te zetten”. 

Tien dagen lockdown voor niet-gevaccineerden

De lockdown die Schallenberg invoert, geldt vanaf zondag middernacht. Niet-gevaccineerden mogen dan enkel nog hun huis verlaten om noodzakelijke goederen zoals voedsel te kopen en om naar de dokter of naar het werk te gaan. Ook een wandeling maken of zich laten vaccineren, is toegelaten. De maatregel geldt voor alle niet-gevaccineerden ouder dan twaalf jaar. De regel geldt niet voor kinderen onder de twaalf, omdat zij zich nog niet officieel kunnen laten vaccineren.

Bekijk een fragment uit de persconferentie van de Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De lockdown duurt voorlopig 10 dagen en treft ongeveer twee miljoen mensen. Schallenberg zei verder dat de politie mensen in openbare ruimtes gaat controleren om na te gaan of ze effectief gevaccineerd zijn. Het gaat dan om openbare gelegenheden zoals horeca, kledingwinkels of kapperszaken.

De controles gebeuren aan de hand van "zeer consequente steekproeven". De overtreders riskeren een boete die kan oplopen tot 1.450 euro. De minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein zei dat de regering deze maatregel na 10 dagen gaat evalueren. "Elke Oostenrijker mag zich aan een controle verwachten", zei de minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer nog.

Vorige week had de bondskanselier al duidelijk gemaakt dat hij geen lockdown wil voor gevaccineerden. Die groep zou dan de dupe worden, omdat anderen aarzelen over vaccins, zei hij toen. Of deze nieuwe maatregel gevolgen heeft voor Belgen die naar Oostenrijk reizen is nog niet duidelijk. 

Protest tegen maatregel in Wenen

Na de persconferentie van de bondskanselier trokken enkele honderden tegenstanders van de lockdown de straat op in de hoofdstad Wenen. Ze stellen zich onder meer de vraag of de maatregel wel grondwettelijk is.

De uiterst rechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij  (FPÖ) heeft gezegd dat de regering op deze manier een groep tweederangsburgers creëert. De partij riep op om volgende zaterdag opnieuw te demonstreren tegen de maatregel. De partij dreigt ook met een rechtszaak wegens schending van fundamentele rechten en vrijheden. 

Protest tegen lockdown in Wenen

Bekijk meer reacties op de lockdownmaatregel in dit verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Een van de laagste percentages gevaccineerden in West-Europa

Oostenrijk gaf gisteren meer dan 13.000 nieuwe coronagevallen aan, een week geleden waren er meer dan 8.000 nieuwe besmettingen. De zevendagen-index op 100.000 inwoners is naar ongeveer 815 gestegen. Onder de niet-gevaccineerden is dat meer dan 1.700.

Ongeveer 65 procent van de bevolking is volledig ingeënt tegen COVID-19 in Oostenrijk, een van de laagste percentages in West-Europa. Ter vergelijking: in ons land is zo'n 75 procent van de bevolking gevaccineerd, in Spanje ongeveer 80 procent en in Frankrijk zo'n 69 procent. 

Ongevaccineerden kregen in Oostenrijk al te maken met beperkingen. Het land stapte eerder deze maand over op een zogenaamd "2G-model". Dat houdt in dat sommige binnenlocaties, zoals restaurants en bioscopen, alleen toegankelijk zijn voor mensen die gevaccineerd zijn of genezen van COVID-19. De invoering van die regel leidde al tot lange rijen bij vaccinatiecentra.

Meest gelezen