Oude Markt in Leuven wil werken met polsbandjes in plaats van de coronapas: "Mensen hoppen hier tussen cafés"

De vzw Oude Markt in Leuven wil werken met een systeem met polsbandjes in plaats van de coronapas. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, en is bevestigd aan onze redactie. Op de Oude Markt liggen meer dan 30 cafés vlak naast elkaar, en 's nachts hoppen veel klanten van het ene café naar het andere, aldus de vzw. En dat maakt de coronapas controleren moeilijk.

"Hier zijn meer dan 35 cafés die vlak naast elkaar liggen. En zeker 's nachts wordt er veel tussen cafés gehopt, mensen gaan echt van het ene naar het andere café, of gaan vaak buiten roken. En bij het binnengaan is dat telkens opnieuw scannen en controleren, en dat zorgt soms voor aanschuiven en files aan de deur, en dus ook wat drukte buiten", aldus Erik De Rop van vzw Oude Markt. 

"We willen een centraal punt vinden waar je je kan laten scannen die avond, en dan krijg je een polsbandje met daarop de datum. Daardoor weten ze aan de cafés wie al gecontroleerd is. Het is niet verplicht, je mag ook nog rechtstreeks naar het café gaan en daar je coronapas laten zien, maar met zo een polsbandje kan er wel voor zorgen dat je vlotter binnen en buiten geraakt in de verschillende cafés."

Door een polsbandje kan je vlotter binnen en buitengeraken in de verschillende cafés

Erik De Rop

De vzw heeft via de burgemeester hun voorstel overgemaakt aan het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit). "We hopen dat we eerstdaags de toestemming krijgen om het eens op een avond te testen, en dan gaan we het evalueren om het daarna wellicht in te voeren", aldus De Rop nog. 

Meest gelezen