Grens Wit-Rusland en Polen
AFP or licensors

Spanning grens Wit-Rusland en Polen: tientallen migranten breken door grenshek, Wit-Rusland bouwt tentenkamp

Zo’n 50 vluchtelingen en migranten hebben de barricade doorgebroken aan de grens met Wit-Rusland en zijn zo in Polen geraakt. Dat heeft de Poolse politie gemeld. Daarbij werden 22 Irakezen aangehouden. Intussen circuleren beelden op het internet waarop te zien is hoe Wit-Russische militairen tentenkampen bouwen voor de migranten aan de andere kant van de grens.  

In Wit-Rusland bevinden zich in de buurt van de grens met Polen duizenden migranten en vluchtelingen. Deze mensen willen naar de Europese Unie reizen, maar de Poolse autoriteiten houden hen tegen. Het Wit-Russische regime dwingt de migranten dan weer om de grens over te steken. Door deze situatie loopt de spanning in het grensgebied op.

Nabij het dorp  Starzyna konden zo’n 50 vluchtelingen de grens doorbreken en pakte de Poolse politie 22 Irakezen op. Bij een andere poging om de grens over te steken zo’n 25 kilometer verder werden Poolse veiligheidstroepen gisteren met stenen bekogeld. Een agent raakte lichtgewond, meldde de politie. Volgens de Poolse politie werden ook vier veronderstelde mensensmokkelaars opgepakt in het grensgebied: twee Georgiërs, een Pool en een Syriër. 

Wit-Rusland bouwt tentenkamp

Ondertussen lijkt Wit-Rusland stappen te ondernemen om de duizenden vluchtelingen en migranten een onderkomen te bieden voor een langer verblijf aan de grens. Er circuleren beelden op het internet die tonen dat militairen in het migrantenkamp bij Bruzgi elektriciteitsgeneratoren aan het plaatsen zijn en bomen kappen om legertenten op te zetten.

Grens Wit-Rusland en Polen
AFP or licensors

"Vluchtelingen moeten nog 1 week geduld oefenen"

Polen is niet opgezet met de acties van Wit-Rusland. Een woordvoerder van de Poolse politie plaatste een bericht op twitter waarin hij schrijft dat Wit-Rusland de migranten die vastzitten ook via WhatsApp-berichten stuurt met de boodschap dat ze “geduldig” moeten zijn en het nog "een week" moeten volhouden waarna Polen hen zal toelaten om de grens met Duitsland over te steken. Hij noemt het “fake news” en “propaganda van Wit-Rusland”.

"De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko probeert de EU te destabiliseren door migratie als wapen in te zetten", schrijft de woordvoerder nog in latere tweets.  

Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat ze gsm-berichten in het Engels naar de mensen in deze regio stuurt om de boodschap van Wit-Rusland te ontkennen. 

EU: "Wit-Rusland verantwoordelijk voor grenscrisis"

EU-landen houden Wit-Rusland verantwoordelijk voor de crisissituatie aan het grensgebied. Het regime van Loekasjenko zou migranten helpen bij hun reis naar de buitengrens van de EU. De president doet dit als wraak voor Europese sancties die aan Wit-Rusland werden opgelegd nadat hardhandig was opgetreden tegen oppositieleden en demonstrerende burgers die Loekasjenko verkiezingsfraude verwijten.

De EU dreigt met verdere sancties. Deze strafmaatregelen worden komende week verwacht. Als reactie op extra sancties dreigt de president van Wit-Rusland met het afsluiten van de toevoer van gas naar Europa. 

Situatie "dramatisch en mensonterend"

De Russische president Vladimir Poetin, bondgenoot van Wit-Rusland, heeft gisteren op Russische staatstelevisie gereageerd op het conflict. Hij wil een dialoog tussen Duitsland en Wit-Rusland. Poetin zegt ook dat hij niet achter het plan van Wit-Rusland staat om de gastransit te onderbreken. Rusland beweert ook niets te maken te hebben met de crisis aan de grens.

Intussen zitten duizenden mensen vast in vriestemperaturen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Het zijn “dramatische en mensonterende” omstandigheden melden mensenrechtenactivisten. 

Grens Wit-Rusland en Polen
AFP or licensors
Grens Wit-Rusland en Polen
AFP or licensors

Meest gelezen