Stalen boogbrug van 1.000 ton geplaatst in Kuringen

In Kuringen is vanmorgen een nieuwe stalen brug in zijn geheel over het Albertkanaal geplaatst. Het drukke kanaal tussen de haven van Antwerpen en Luik telt daarmee nu al 52 hogere bruggen. Die zijn nodig om duwvaart met vier lagen containers mogelijk te maken. 

De stalen boogbrug werd de afgelopen maanden op een terrein langs het Albertkanaal gemonteerd en is vanmorgen met een schip op zijn plaats gevaren.  Voor de Vlaamse Waterweg gaat het intussen om een routineklus. De afgelopen jaren werden er al 51 bruggen over de drukste waterweg van Vlaanderen verhoogd. Soms gebeurde dat door bestaande bruggen op te krikken of door nieuwe bruggen aan te leggen. 

123 meter lang

De stalen boogbrug van Kuringen heeft een overspanning van 123 meter en is 18 meter breed. Ze hangt 9,10 meter boven het water, dat is de hoogte die nodig is om duwvaart met vier lagen containers mogelijk te maken. "Het zal nog wel even duren vooraleer er opnieuw verkeer over de brug kan", zegt Frieda Brepoels, voorzitter van de Vlaamse Waterweg. "Het zal wellicht maart zijn vooraleer de aansluitingen met de brug volledig klaar zijn, hopelijk zullen fietsers er al eerder gebruik van kunnen maken". 

Brug Kempische Steenweg

Eens de brug in Kuringen volledig klaar is, zullen er al 52 van de 62 bruggen over het Albertkanaal verhoogd zijn. Zes bruggen zijn intussen in uitvoering en volgend jaar volgen dan de resterende 4 bruggen waaronder die van de Kempische Steenweg in Hasselt. Toch zal de hinder op die zeer drukke verbindingweg in de mate van het mogelijke beperkt blijven, verzekert Frieda Brepoels. "Omdat deze brug opgekrikt wordt,  zullen de werken er maar drie maanden duren. Het verkeer zal heel die tijd over een deel van de brug kunnen blijven rijden terwijl het andere deel wordt opgekrikt".  De werken aan de brug van de Kempische Steenweg starten in juni volgend jaar en zouden rond september klaar moeten zijn". 

Meest gelezen