ISOPIX

Vandenbroucke (Vooruit) wil enkel nog gevaccineerden toelaten in nachtclubs: "Met misschien nog een extra test" 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil enkel nog gevaccineerden toelaten in het nachtleven. "En we moeten ons ook de vraag stellen of we zelfs gevaccineerden dan niet om een extra test moeten vragen", aldus de minister.

"Mensen die naar een discotheek gaan nemen toch een zeer groot risico", steekt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) van wal in een reactie aan onze redactie. "In het nachtleven, waar mensen dansen en fuiven, daar kunnen besmettingen zich razendsnel verspreiden (...) We gaan daar extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen." 

Bekijk hier de uitspraak van minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Dat extra testen is niet haalbaar. Mensen gaan geen zin meer hebben om uit te gaan

Yves Smolders, van club Versuz

"Ik stel voor dat alleen gevaccineerden nog naar discotheken of fuiven mogen gaan, en niemand anders. (...) De experten zeggen bovendien dat in de huidige omstandigheden met zo veel besmettingen, ook gevaccineerden besmettingen kunnen oplopen. En daarom zeggen ze ook dat je gevaccineerden moet vragen om zich te laten testen. Elders, voor andere evenementen zeggen we: coronapas en mondmasker. Maar waar dat niet kan, moet je dubbele en zelfs driedubbele maatregelen nemen." 

Volgens Matthias De Caluwé gaat het voorstel enkel over nachtclubs, niet over (dans)cafés. "Discotheken die in Vlaanderen pas vanaf 1 oktober open zijn, met een coronapas, daar gaat het voorstel over. 

Het alternatief is sluiten, en dat willen we niet

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"Het alternatief is dat we discotheken moeten sluiten", gaat Vandenbroucke verder. "En dat willen we liever niet. Als we ze willen openhouden, moeten we scherpe maatregelen nemen. En dan moeten we enkel gevaccineerden toelaten. En dan stelt zich vandaag ook de vraag, in de huidige omstandigheden, of we zelfs gevaccineerden bij een discotheek dus niet eerst moeten vragen dat ze zich ook laten testen."

Volgens Vandenbroucke zouden dit geen "Oostenrijkse toestanden" zijn, waar een lockdown van kracht is voor niet-gevaccineerden. "We moeten onze eigen weg gaan (...) Ik wil strenge maatregelen, die we streng controleren en lang kunnen volhouden. We moeten door de winter hiermee. Dus geen maatregelen waarmee mensen niet meer kunnen buitenkomen, maar wel extra veiligheid."

Meest gelezen