VRT-cultuurpionier Annie Declerck (87) overleden

Producer, regisseur, presentatrice en tv-pionier Annie Declerck is overleden, ze werd 87. Ze werkte voor de openbare omroep van 1952 tot 1997. In 1958, tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel, slaagde ze erin om internationale culturele persoonlijkheden te interviewen. Ze was de drijvende kracht achter honderden culturele uitzendingen op tv, zoals “Kunst-Zaken” en “Ziggurat”.

Tv-pionier Annie Declerk is overleden, ze is 87 geworden. Het grote publiek leerde haar kennen tijdens de tv-uitzendingen vanop de legendarische Expo 58, de Wereldtentoonstelling in 1958  op de Heizel in Brussel. In de verschillende paviljoenen op de Expo maakte ze tot drie live-interviews per dag, zes maanden lang. 

Bekijk hieronder hoe Annie Declerck in het Oostenrijks paviljoen Ferdinand Grossmann van de Muziekacademie Wenen interviewt (1 mei 1958):

Videospeler inladen...

Ze wist toen internationale culturele persoonlijkheden te strikken zoals de Amerikaanse regisseur Orson Welles, of de toenmalige directeur van het Bolsjoj-theater in Moskou Alexander Melik-Pashayev. Maar ook de Franse schrijver Henri Perruchot, of de Nederlandse componist Henk Badings. Zelfs de gezagvoerder van een atoomduikboot kreeg ze voor de microfoon. 

Bekijk hieronder het iconische tv- presentatieduo vanop Expo '58: Annie Declercq en Pros Verbruggen (geen klank):

Videospeler inladen...

Cultuur op tv

In 1959 stond Annie Declerck aan de wieg van “Toneelmagazine”, het eerste programma op de toenmalige BRT dat aan toneel en andere cultuur was gewijd. 

Later werd Annie Declerck producer van cultuurprogramma’s als “Horen en zien”, “Binnen en buiten”, “Zoeklicht”, “Kunst-Zaken”, “Het gerucht”, “Verwant” of “Ziggurat”. Hier werkte ze vooral achter de schermen als producer, regisseur, scenarist of interviewer. In die vaak dagelijkse uitzendingen kwam al wie een naam had in de culturele wereld voor het voetlicht, zowel uit binnen- als uit buitenland. 

Een enkele keer kwam Annie Declerck zelf nog in beeld, en dan vaak met een geheel eigen commentaar op een voorstelling of cultuurevenement. 

Bekijk hieronder een fragment uit "Dames en Heren, Jan Fabre" uit 1990 waarin Annie Declerck commentaar geeft bij het toneelwerk van Fabre:

Videospeler inladen...

Naast de omroep

Ook buiten de omroep was ze een gezaghebbende stem in de cultuur- en vooral de theaterwereld. Er komen dan ook veel bedroefde reacties van acteurs, regisseurs en schrijvers. Auteur Stefan Hertmans noemt Annie Declerck  "de grote dame van de cultuurprogramma’s van de BRT/BRTN, intellectuele getuige van een tijdperk, waardige, sterke, slimme, gevoelige, geweldige Annie.” 

De grote dame van de cultuurprogramma’s van de BRT, waardige, sterke, slimme, gevoelige, geweldige Annie.

Stefan Hertmans, auteur

Annie Declerck was de partner van de bekende componist en dirigent Frédéric Devreese, die ruim een jaar geleden overleed. Haar vader was de Antwerpse gouverneur Richard Declerck.

Cultuur bleef een hoofdplaats innemen in haar leven. Zo schonk ze onlangs nog meubilair en een piano van haar man Frédéric Devreese voor het vernieuwde "Huis van Herman Teirlinck", dat net dit weekend de deuren opent.

Bekijk hieronder enkele foto's van Annie Declerck tijdens de Expo 58 op de Heizel in Brussel:

Pros Verbruggen en Annie Declerck, presentatoren van Expo 58 op de Heizel in Brussel.
VRT
Annie Declerck interviewt Alexander Melik-Pashayev, directeur van het Bolsjoj-theater in Moskou (met tolk in het midden).
VRT
Annie Declerck interviewt de Franse schrijver Henri Perruchot.
VRT
Annie Declerck interviewt René Cornelis van Jeugd en Muziek.
VRT

Meest gelezen