Seif al-Islam (links op de foto)

Zoon van gewezen dictator Khaddafi is kandidaat-president in Libië

Seif al-Islam, de tweede oudste zoon van de voormalige Libische dictator Moe'ammar al-Khaddafi heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het presidentschap van het land. Tijdens het regime van zijn vader werd hij aanzien als zijn gedoodverfde opvolger.

Seif al-Islam doet een gooi naar het presidentschap van het Noord-Afrikaanse land. Zijn vader leidde Libië 42 jaar lang met ijzeren hand. In de nasleep van de Arabische Lente in andere landen, kwam het volk in opstand tegen de excentrieke dictator. In 2011 werd hij van de macht verdreven. Twee maanden later werd hij gevangen genomen en gedood.

BEKIJK hier de journaalreportage over de val van Khaddafi:

Videospeler inladen...

Na de val van Khadaffi verzandde het land in chaos en de hele regio destabiliseerde. Zijn zoon Seif al-Islam werd jarenlang opgesloten door een militie in het westen van het land. In 2017 werd hij vrijgelaten. Intussen was hij door een rechtbank in hoofdstad Tripoli bij verstek ter dood veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Ook het Internationaal Strafhof in Den Haag vraagt zijn uitlevering voor misdaden tegen de mensheid.

Het is niet denkbeeldig dat politieke tegenstanders zijn kandidatuur zullen aanvechten. Tegelijk geraken de verschillende groeperingen in Libië het al niet eens over de praktische aanpak van de verkiezingen. Normaal zouden die nochtans op 24 december moeten plaatsvinden.

Als zijn kandidatuur uiteindelijk doorgaat, zal Khadaffi wellicht de nostalgie-kaart trekken. Veel Libiërs zijn de chaos beu en sommigen lonken naar de stabiliteit van de dictatuur onder zijn vader.

Toch verwachten analisten niet dat hij veel potten gaat breken. Los van zijn veroordeling door de rechter in Tripoli was hij ooit de gedoodverfde opvolger van zijn vader en heeft hij in 2011 mee het protest bloedig proberen te breken.     

Meest gelezen