Radio 2

2000 handtekeningen moeten  Temse overtuigen de torenkraan op de Boelwerf te behouden

Erfgoedverenigingen en een actiecomité verzamelden 2.000 handtekeningen om de torenkraan van de voormalige scheepswerf Boelwerf in Temse te behouden. De torenkraan verloor in oktober haar status van beschermd monument. Temse heeft geen geld om ze te restaureren. 

De torenkraan van de Boelwerf, een voormalige scheepswerf in Temse, is geen beschermd monument meer. Dat betekent niet dat de kraan moet afgebroken worden. De gemeente kan ze nog restaureren als ze dat wil. Maar volgens de gemeente is daar geen geld voor. 

Voor vele ex-medewerkers van de scheepswerf is het een emotioneel monument. Danny Pauwels vindt het een symbool “voor alle scheepsbouwers die er gewerkt hebben, maar die ook gestorven zijn aan asbestose ten gevolge van hun werk. Temse heeft ook veel welvaart en erkenning gekregen door de werf, de kraan is daar een getuige van. De kraan is een deel van de skyline. Er zijn wel straatnamen als de Metaalbewerkerslaan, de Buizenleggerslaan, dat is mooi, maar de kraan is de enige getuige die toont wat er hier gebeurde.”  

De kraan is een deel van de skyline
Ex-Boelwerfmedewerker Danny

Stille herinnering

Magda De Meyer, oprichtster van het actiecomité is er ook emotioneel over: “Temse was de Boelwerf en de Boelwerf, dat was Temse, die zijn zo nauw verbonden met elkaar. Het enige dat daar nog overblijft van de mooie scheepsbouw is die kraan, we willen ze behouden, het is een baken dat niet mag verloren gaan.”

Volgens de actievoerders heeft Temse 10 jaar de tijd gehad om de kraan te herstellen. “We zijn nu bang dat ze zal verdwijnen na declassering.” Het comité wil de gemeente vragen om Europese subsidies aan te vragen. “Het zal zeker geld kosten, maar hoe langer je wacht hoe meer het zal kosten. Er zijn ook bedrijven die bereid zijn er geld voor te geven. Laat ons dat samenleggen.” 

kasto80

Meest gelezen