Experten van de GEMS pleiten voor sluiting nachtleven, mondmasker vanaf 9 jaar en verplicht telewerk

De expertengroep GEMS, die de overheid adviseert, pleit in een nieuw rapport voor een tijdelijke sluiting van het nachtleven, een uitbreiding van de mondmaskerplicht en verplicht telewerk. Dat melden Le Soir en RTBF, en de inhoud van het rapport is bevestigd aan onze redactie. Het gaat om adviezen, woensdag komt het Overlegcomité bijeen om te beslissen. "Extra ingrijpen is nodig, de ziekenhuiscijfers blijven doorstomen", zegt viroloog Steven Van Gucht.

Het document dateert van gisteravond en bevat verschillende voorstellen, zoals een nieuwe sluiting van het nachtleven en het opschorten van de meest risicovolle activiteiten binnen waar het mondmasker en de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kunnen worden. 

De GEMS heeft het bijvoorbeeld over contactsporten en studentenactiviteiten. Voor die indooractiviteiten stellen de experts een "opschorting" voor van 3 à 4 weken. Daarna zou de coronapas enkel nog geldig zijn voor gevaccineerden of mensen die genezen zijn na een besmetting. Er zou ook getest moeten worden bij het binnengaan.

Voort stelt de GEMS voor om telewerk te verplichten tot de kerstvakantie. Ook pleiten ze voor mondmaskers vanaf 9 jaar (vierde leerjaar) op school en op alle plaatsen waar het mondmasker verplicht is. Iets wat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vrijdag al op tafel legde. Het rapport dringt ook aan op meer aandacht voor ventilatie van klaslokalen.

In cafés en restaurants zouden mensen weer enkel mogen neerzitten aan tafel en een mondmasker moeten dragen als ze zich verplaatsen. Culturele activiteiten en evenementen zouden kunnen blijven doorgaan, maar de experts pleiten er wel voor om dat met mondmasker te doen, ook als er al een coronapas wordt gevraagd. Bovendien moet ook daar de ventilatie gecontroleerd worden.

De terugkeer van de "bubbels" is niet aan de orde, maar de experts zouden wel willen dat meer nadruk wordt gelegd op het verminderen van contacten, met name door de Belgen ertoe aan te zetten minder dan vijf nauwe contacten per dag te hebben. 

Steven Van Gucht: "Extra ingrijpen is nodig, we zien geen effecten"

Dit zijn voor alle duidelijkheid adviezen. Of de politici die volgen, valt nog af te wachten. Het Overlegcomité komt woensdagnamiddag samen om de situatie te bespreken. "Je kan het rapport bekijken als een receptenboek met opties, het is aan de politiek om te beslissen", zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en lid van de GEMS.

Extra ingrijpen is nodig, vinden de experts, ook al gelden sinds meer dan twee weken iets strengere, zij het softere maatregelen. Het aantal patiënten op intensieve zorg is de voorbije dagen gestegen tot boven de alarmdempel van 500.  

"We zien geen effecten, de ziekenhuiscijfers blijven doorstomen: 30 procent meer patiënten in een week tijd", zegt Van Gucht."Vooral in Vlaanderen is de situatie ernstig, +43 procent op intensieve zorg in een week tijd."

James Arthur Photography

De experts gaan uit van het algemene principe dat iedereen uit alle lagen van de bevolking en uit alle sectoren zijn steentje bijdraagt. "Dat leidt ertoe dat we minder drastisch moeten ingrijpen. Meer focus op het mondmasker bijvoorbeeld, dat is iets goedkoops en effectiefs. Ja, dat is vervelend, maar het is een nuttig instrument, waardoor we minder moeten denken aan sluitingen."

"Heel specifieke voorstellen rond nachtleven omdat daar niet veel andere opties zijn"

Er zijn bepaalde sectoren waar niet veel meer mogelijkheden voor dergelijke maatregelen zijn, en dan verwijst Van Gucht naar het nachtleven. "Je hebt het Corona Safe Ticket (CST), maar dat is beperkt, ik noem dat kaas met gaten. Een masker in het nachtleven? Dat neemt alle fun weg. Afstand houden, dat is daar niet mogelijk. Je hebt dus niet zo veel ruimte om iets te doen."

Een CST zoals minister Vandenbroucke voorstelt, in combinatie met een test? "Het CST is nu een of-ofverhaal. Of je bent gevaccineerd, of je bent getest. Wie gevaccineerd is, loopt minder risico om in het ziekenhuis te belanden, maar kan het wel doorgeven. Wie enkel getest is, heeft minder kans om besmet te zijn, maar loopt zelf risico om het virus te krijgen."

"Rond het nachtleven stellen we heel specifieke maatregelen voor, omdat daar weinig andere opties zijn, softere maatregelen zijn daar niet mogelijk", zegt Van Gucht. Hij ziet één groot nadeel: "Dat betekent meer testen. De testcentra kunnen nu al niet goed volgen. Je kan die capaciteit gaan uitbreiden, maar dat komt te laat. Je wil dingen doen die nú een impact hebben."  

Van Gucht is geen voorstander van maatregelen zoals een algemene lockdown voor alle niet-gevaccineerden zoals in Oostenrijk. "Daar ben ik geen fan van, ik geloof nog altijd dat je moet werken door te informeren en te sensibiliseren. Dat is een traag en frustrerend proces, maar het is de beste weg."

Meest gelezen