Indonesië is nu ook begonnen met het vaccineren van tieners en schoolkinderen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ruim 200 miljoen Indonesiërs worden verplicht tegen het coronavirus gevaccineerd, wie volgt?

Er zijn slechts vier landen in de wereld waar iedere volwassene verplicht gevaccineerd moet worden tegen het coronavirus: Indonesië, Turkmenistan, Tadzjikistan en Micronesië. Veel andere landen maken vaccinatie verplicht voor bepaalde groepen mensen zoals gezondheidswerkers.

In steeds meer landen woedt de discussie of vaccinatie tegen het virus al dan niet verplicht moet worden. Tot nu toe zijn er slechts drie -erg verscheiden- landen waar dat het geval is. 

Begin dit jaar kondigde de regering van Indonesië aan dat alle inwoners verplicht een prik moesten krijgen. Dat is geen geringe opdracht, want met bijna 270 miljoen inwoners is Indonesië na China, India en de Verenigde Staten het land met de grootste bevolking. Er wonen vooral veel jonge mensen, maar ook tieners worden nu gevaccineerd.

Tot nu toe is zowat 40 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, maar dat verloopt erg verscheiden in het grote land. Op het eiland Bali is bijna iedereen gevaccineerd omdat men daar het internationale toerisme zo snel mogelijk weer op gang wou trekken. Bali is nu beperkt open voor bezoekers uit een aantal landen. 

Indonesië is sinds de jaren 90 een democratie en het land heeft de voorbije jaren een ziekteverzekering voor iedereen uitgebouwd, ook al verloopt die zorg niet altijd even vlot. 

In totaal zijn in Indonesiê meer dan 143.000 mensen overleden aan het virus. Het land was bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis, zeker het meest bevolkte eiland Java, waar zowat de helft van de bevolking woont, als het noorden van Sumatra en op Sulawesi. In afgelegen gebieden was de besmetting minder. Het land heeft een hele reeks vaccins goedgekeurd, waaronder AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, maar ook het Russische Spoetnik V en twee Chinese vaccins. 

Ook Turkmenistan, Tadzjikistan en Micronesië verplichten

Indonesië is niet het enige land waar coronavaccins verplicht zijn. Eerder deze zomer kondigden ook de Centraal-Aziatische republieken Turkmenistan en Tadzjikistan en de eilandstaat Micronesië in de Stille Oceaan dat aan.

Turkmenistan is een apart geval: het kent een erg autoritair regime dat verklaart dat er geen coronavirus in het land is, al wordt daar erg aan getwijfeld. De vaccinatie is wel verplicht en sinds de zomer zou 53 procent van de Turkmeense bevolking volledig geprikt zijn. In Turkmenistan wonen iets meer dan zes miljoen mensen. Ook Tadzjikistan, evenzeer een gewezen Sovjetrepubliek, heeft vaccinatie verplicht, maar die verloopt blijkbaar minder vlot. (Lees verder onder de foto).

De eilandfederatie Micronesië in de Stille Oceaan is een van die landen met verplichte vaccinatie.
AP 2019

Micronesië omvat een aantal eilanden in het westen van de Stille Oceaan, ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea. Ook daar is er een verplichting en volgens officiële cijfers is 42 procent van de bevolking minstens een keer gevaccineerd en 36 procent volledig. In Micronesië wonen iets meer dan 100.000 mensen, maar de eilanden zijn over een groot gebied verspreid.

Andere landen viseren bepaalde groepen

Veel andere landen in de wereld verplichten grote groepen mensen tot vaccinatie om het virus een halt toe te roepen. In landen zoals Hongarije, Oekraïne, Saudi-Arabië, Egypte en Tunesië worden staatsambtenaren verplicht gevaccineerd. Dat geldt ook voor federale ambtenaren in de Verenigde Staten en Canada en in feite ook voor het Vaticaan.

Weer anderen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Griekenland verplichten werknemers in de zorg om zich te vaccineren. Italië wil dat werknemers zich laten vaccineren, zoniet dreigen ze verlof zonder wedde te krijgen. De overheid van de Aziatische stadsstaat Singapore zal voortaan de medische kosten voor de verzorging van vaccinweigeraars niet langer betalen. Die kunnen dan nog wel terugvallen op hun gewone ziekteverzekering. Wel is duidelijk dat in verschillende landen steeds meer druk wordt uitgeoefend om zo veel mogelijk mensen te vaccineren.

Meest gelezen