Journalist Fenster en oud-diplomaat Richardson op het vliegveld na de succesvolle onderhandelingen.

Amerikaanse journalist die 11 jaar cel kreeg in Myanmar al na 3 dagen vrijgelaten

De Amerikaanse journalist Danny Fenster is alweer op vrije voeten nadat hij vrijdag in Myanmar nog veroordeeld werd tot een celstraf van elf jaar. Hij werd aangeklaagd voor onder meer opruiing en wetsovertredingen. De vrijlating komt er na succesvolle onderhandelingen tussen een oud-diplomaat uit de Verenigde Staten en de militaire machtshebbers van het land.

Afgelopen vrijdag veroordeelde een rechter in Myanmar de 37-jarige Danny Fenster tot een celstraf van elf jaar. Hij werd daarmee de eerste westerse journalist die een gevangenisstraf kreeg sinds het leger er de touwtjes in handen nam. De Amerikaan werd in mei opgepakt toen hij het land wilde verlaten. 

Fenster werd aangeklaagd voor onder meer opruiing, het overtreden van immigratie- en terrorismewetten en lidmaatschap van een illegale organisatie. De journalist kreeg de maximumstraf voor die aantijgingen en dat riep heel wat internationale verontwaardiging op. Volgens Frontier Myanmar, het onlinemagazine waar Fenster leidinggevende is, was er immers geen bewijs voor de aanklachten waarvoor hij werd veroordeeld.

Oud-diplomaat onderhandelt met succes

Bill Richardson, een voormalige diplomaat van de VS, onderhandelde tijdens een bezoek aan Myanmar met de leider van de militaire junta over de vrijlating van Fenster en slaagde erin zijn veroordeling ongedaan te maken. Na de verrassende uitkomst van de onderhandelingen stapte de journalist meteen op het vliegtuig richting de States. 

Thomas Kean, de hoofdredacteur van Frontier Myanmar, is blij met de vrijlating van Fenster. “We zijn opgelucht dat Danny eindelijk is vrijgelaten uit een plaats waar hij in eerste instantie nooit had mogen belanden”, zo klinkt het in een Tweet.

Fenster was echter niet de eerste journalist die in de cel belandde in het Zuidoost-Aziatische land. Sinds de militaire junta in februari de macht in handen nam, werden er in Myanmar zo’n 7.000 mensen gearresteerd om politieke redenen. Onder hen ook tientallen journalisten, die de bevolking tegen de junta zou opzetten met nepnieuws. 

Meest gelezen