Antwerps provinciegouverneur Berx wil verstrengen: mondmaskerplicht voor 3e en 4e leerjaar?

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx  denkt eraan om de mondmaskerplicht voor kinderen in het 3e en 4e leerjaar in te voeren.  Dat zei ze vanochtend in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen. De coronacijfers gaan pijlsnel de hoogte in. Morgen komt de provinciale crisiscel samen. De mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 jaar ligt er op tafel.

"In sommige gemeenten in de provincie Antwerpen is het aantal coronabesmettingen op twee weken tijd, verviervoudigd, vooral in de Kempense gemeenten dan", zei Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx vanochtend in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.  Daarom denkt de gouverneur eraan om een mondmaskerplicht in te voeren voor kinderen in het 3de en het 4de leerjaar.  Nu zijn die enkel verplicht voor kinderen in het 5de en het 6de leerjaar, indien niet voldoende afstand kan gehouden worden.

"Ik heb er gisteren de adviezen van Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie op nagelezen. Daarin staat geen mondmaskerplicht onder de 5 jaar. Maar voor kinderen tussen 5 en 11 jaar zijn mondmaskers bij zeer hoge viruscirculatie aangewezen. In Italië, Frankrijk en Spanje dragen kinderen zelfs al vanaf het 1ste leerjaar een mondmasker, ze gaan daar erg creatief mee om. Het is de bedoeling om de kinderen absoluut op school te houden maar besmettingen te vermijden", zegt Berx.

In Italië, Spanje en Frankrijk dragen kinderen in het 1ste leerjaar al een mondmasker.  Ze gaan daar erg creatief mee om

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx

"Het is ook belangrijk dat mensen hun sociale contacten weer gaan beperken om de viruscirculatie terug te dringen. De zorg staat weer heel erg onder druk. De vaccinatiecampagne mag daar niet onder lijden want om te vaccineren heb je zorgpersoneel nodig", stelt Berx nog. 

Het provinciale crisisoverleg vindt morgen plaats. Het zou kunnen dat dan strengere maatregelen voor de provincie Antwerpen worden afgekondigd. Ook verplicht thuiswerken zal er op tafel liggen. "Het is ook niet het moment om bedrijfsfeestjes te organiseren", aldus Berx.

Of het wel verstandig is om de Kerstmarkt te laten doorgaan in Antwerpen? Daarop wil de gouverneur niet anticiperen. Ze benadrukt nogmaals het belang van afstand houden, mondmaskers dragen en ventileren.

Meest gelezen