Antwerpse politie waarschuwt voor verschillende actieve oplichtersbendes

De politie van Antwerpen waarschuwt ouderen voor oplichters die de afgelopen weken in de stad hebben toegeslagen. Ze benaderen hun (oudere) slachtoffers telkens met bijvoorbeeld een droevig verhaal en vragen naar geld of vragen om bij de slachtoffers thuis geld te wisselen. Al minstens zeven slachtoffers hebben zich gemeld. 

De daders lijken zich specifiek te richten op oudere slachtoffers en proberen hen aan de hand van een droevig verhaal geld afhandig te maken.

Diefstal van 13.000 euro

In de afgelopen drie weken zijn er in de omgeving van Merksem drie gelijkaardige feiten gemeld. Zo belde in oktober een gezin aan bij een slachtoffer van 82 jaar. Ze vroegen geld om de elektriciteits- en gasrekening te betalen en voor de zorgen voor een ziek kind. Enkele dagen later belde een andere vrouw aan met hetzelfde verhaal. Het slachtoffer gaf de oplichters in totaal bijna 650 euro.

Begin november vroegen twee vrouwen aan een 80-jarige om gebruik te mogen maken van haar toilet. Eenmaal binnen brachten ze een emotioneel verhaal over een uithuiszetting. De vrouw kreeg medelijden en gaf haar bankkaart en pincode mee. Uiteindelijk werd er meer dan 13.000 euro van de rekening van het slachtoffer gehaald. Op diezelfde dag kreeg de politie een soortgelijke melding binnen, maar daar konden de verdachten geen buit maken.

Keurige man

Op twee plaatsen in Deurne en één adres in Wilrijk zijn bejaarden aangeklampt door een keurige man. Toen de slachtoffers thuis kwamen, wilde de dader telkens geld wisselen of hij bood aan om te helpen met de boodschappen. Eens binnen, heeft de man de slachtoffers bestolen. Alle slachtoffers omschreven de dader als een nette man met een verzorgd voorkomen.

Krijg je onbekenden op bezoek die om geld vragen, geef hen dan zeker niet de kans om je woning te betreden.

Antwerpse politie

De politie vermoedt dat er sprake is van twee of drie dadergroepen. De onderzoeken zijn aan de gang. "Om een goed beeld te krijgen van de daders hun werkterrein en hun manier van werken, is het belangrijk dat slachtoffers zich melden", aldus de politie. 

De politie vraagt om niet zomaar in te gaan op een vraag van onbekenden om geld te geven. "Krijg je onbekenden op bezoek die om geld vragen, geef hen dan zeker niet de kans om je woning te betreden. Bel dan meteen naar het noodnummer 101", klinkt het. 

Meest gelezen