Archieffoto

AZ Turnhout schrapt niet-dringende operaties omdat personeel nodig is voor covidpatiënten

Het AZ Turnhout schrapt vanaf vandaag verschillende niet-dringende operaties en onderzoeken omdat er meer covidpatiënten liggen. Het personeel wordt naar de covidafdeling verschoven. Bovendien zit heel wat zorgpersoneel in quarantaine omdat ze een risicocontact zijn.

"Ook in Turnhout zijn de besmettingscijfers aan het stijgen en de opnames in de ziekenhuizen volgen die trend", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Leysen van het AZ Turnhout bij Radio 2 Antwerpen. "De druk op de ziekenhuizen neemt toe omdat de coronamaatregelen minder streng zijn."

"De laatste twee weken worden weer meer covidpatiënten in het AZ Turnhout opgenomen. Covidpatiënten hebben meer zorg nodig en dat betekent dat we met ons personeel moeten schuiven. Bovendien zit er ook personeel thuis omdat ze zelf een risicocontact vormen. Daardoor moeten er operaties en andere onderzoeken worden uitgesteld", zegt Leysen.

Niet-gevaccineerden hebben 14 keer meer kans om op intensieve zorg te belanden dan gevaccineerden

Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder AZ Turnhout

"Ook gevaccineerden belanden in het ziekenhuis, vooral 65-plussers dan. Bij patiënten jonger dan 65, gaat het vooral om niet-gevaccineerden. Het risico om op intensieve zorg te belanden, ligt bij niet-gevaccineerden 14 keer hoger dan bij gevaccineerden. (Oudere) gevaccineerden die toch in het ziekenhuis belanden, zijn over het algemeen minder ziek en hebben minder kans om te overlijden als in de eerste golf", zegt Leysen.

Leysen blijft pleiten voor vaccinatie maar daarnaast zou het goed zijn om weer vaker het mondmasker te dragen, zeker afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te werken om een verdere lockdown te vermijden. "We zien trouwens dat veel mensen spontaan weer het mondmasker beginnen te dragen, ook in openlucht wanneer ze dicht bij elkaar staan. Dat geldt ook voor gevaccineerden, want de Delta-variant is beter bestand tegen het vaccin. In het ziekenhuis bouwen wij ook weer de eigen opleidingen af waar onze mensen samenzitten. En hebben we een geplande quiz voor het personeel niet laten doorgaan."

Leysen is ook voorstander van een derde prik want het effect van een vaccinatie mindert met de tijd.

Meest gelezen