© Martin Bertrand - creative.belgaimage.be

Coronablog - Werkgevers kanten zich tegen verplicht telewerk, 533 covidpatiënten op intensieve zorg

De werkgevers kanten zich tegen verplicht telewerk, in de aanloop naar het vervroegde Overlegcomité komende woensdag. Vandaag liggen 533 covidpatiënten op de diensten intensieve zorg in ons land. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ziekenhuizen slaan alarm met oproep aan politiek én bevolking: "Zorgsysteem dreigt steeds meer ontwricht te geraken"

De ziekenhuizen trekken aan de alarmbel wegens de snel stijgende coronacijfers. Door de snelle stijging van de laatste dagen moeten de ziekenhuizen nu overschakelen naar een nieuwe fase waarin ze de helft van hun bedden voor intensieve zorg moeten vrijhouden voor covidpatiënten. Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen doet daarom een oproep aan de politiek en aan de bevolking.

Lees meer in dit artikel:

Werkgevers kanten zich gezamenlijk tegen verplicht telewerk

De werkgevers willen niet weten van een verplichting van telewerk of andere beperkende maatregelen voor de bedrijven. Dat melden ze in een gezamenlijke mededeling, nu de coronacijfers de slechte kant blijven uitgaan en in het gelekte advies van de GEMS sprake is van verplicht telewerk tot Kerstmis.

"Telewerk verplichten is geen aanvaardbare maatregel om de huidige coronapandemie in te dijken", stellen Voka, Unizo, VBO en de Boerenbond in de verklaring. De werkgeversorganisaties zeggen te begrijpen dat er maatregelen nodig zijn nu het aantal coronabesmettingen sterk stijgt en de druk op de ziekenhuizen verhoogt. 

"De werkgevers willen daar ook aan meewerken, door onder meer te waken over de afstandsregels, het dragen van het mondmasker waar de nodige afstand niet kan worden gevrijwaard, de handhygiëne? én door het maximaal toepassen van telewerk waar dat de normale werking van de bedrijven niet in het gedrang brengt. Maar van een algemene telewerkverplichting kan geen sprake zijn", luidt het.

Snelle boosterprik

Dit keer zal er uit een ander vaatje moeten worden getapt, aldus de werkgevers. Zo vragen ze onder meer een snelle uitrol van de boosterprik. "Bedrijven staan klaar om dat logistiek mogelijk te maken. Vaccinaties op de werkvloer zullen een essentieel element vormen om iedereen zo snel als mogelijk opnieuw geprikt te krijgen."

De werkgevers zeggen dat ze telewerk sterk aanmoedigen waar het kan, maar dat een verplichting van telewerk van overheidswege een "onnodige en onnuttige maatregel" zou zijn. "Het zou onze ondernemingen rechtstreeks en onrechtstreeks opnieuw economische schade toebrengen en op termijn dure ondersteuningsmaatregelen op gang brengen."

Het Overlegcomité komt woensdag vervroegd samen en zal zich dan buigen over het advies van de GEMS.

Huisartsenvereniging Domus Medica: "Een oplossing om vierde golf te breken: minder contacten"

De verplichte vaccinatie of een boostervaccin zijn geen wondermiddelen om de vierde golf te breken, zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica in "Terzake". "We moeten het aantal contacten naar beneden brengen", aldus Van Giel.

"Noem het zoals je wil, maar het aantal contacten moet naar beneden", zegt Roel Van Giel van Domus Medica:

Videospeler inladen...

"Een verplichte vaccinatie of een boostervaccin gaan vandaag het aantal besmettingen niet terugdringen. Die boosterprik zal er komen en is belangrijk, maar dat is vooral positief voor de volgende golven, niet voor de huidige vierde golf."

"We hebben vandaag maatregelen nodig die ons nu gaan helpen om de vierde golf te breken en het aantal infecties naar beneden te krijgen. Ik denk dat er op dit moment maar een oplossing is buiten de algemene regels zoals mondmaskers dragen en afstand houden", legt Van Giel uit.

"We moeten het aantal contacten naar beneden brengen. We weten dat het virus zich kan verspreiden omdat er zoveel contacten zijn. Je kan dat indijken door het aantal contacten beperken. Dat is in de privésfeer, maar ook op het werk en in de vrije tijd. Noem het zoals je wil, een lockdown of niet, maar het aantal contacten moet naar beneden. Iemand die vandaag besmet is, heeft gemakkelijk tien tot twintig hoogrisicocontacten. Als je aan 15.000 infecties zit, zijn dat 150.000 risicocontacten", besluit Van Giel.

Erik Van Looy besmet, Bart Cannaerts even "Slimste mens"-presentator

Erik Van Looy is besmet met het coronavirus. De presentator van "De slimste mens ter wereld" wordt in de afleveringen van 1 en 2 december als presentator vervangen door jurylid Bart Cannaerts. 

“Het onvermijdelijke is gebeurd, het virus heeft nu ook mij te pakken", zegt Van Looy in een persbericht van Play4.  "Ik voel me gelukkig niet ziek en vertoon enkel lichte symptomen zoals keelpijn en wat hoesten. Maar rekening houdend met de noodzakelijke quarantaine zal ik twee opeenvolgende opnames van "De slimste mens ter wereld" moeten overslaan.”

Play4

De opnames van die afleveringen vinden vanavond plaats. "Ik kon onmogelijk zeggen "ik kan niet", want ik zat normaal gezien in de jury", reageert Cannaerts. "Dus vandaag switch ik de hele tijd tussen de emoties "heel vereerd" en "blinde paniek". In de 19 jaar dat Erik dit doet, heeft er nooit iemand anders achter die desk gestaan, dus ik ga gewoon ontzettend hard mijn best doen en ervan genieten." 

Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen overwegen strengere maatregelen áls Overlegcomité niet ver genoeg gaat

De gouverneurs van Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen overwegen extra coronamaatregelen als de beslissingen van het Overlegcomité van woensdag niet ver genoeg gaan om de vierde golf van de coronacrisis in te dijken. Hiermee leggen ze extra druk op de schouders van de onderhandelaars die woensdag de knopen moeten doorhakken.

Lees meer in dit artikel:

Verpleegkundigen op intensieve zorg over de vierde coronagolf: "Afscheid nemen via een tablet went niet"

De afdeling intensieve zorg draait op volle toeren in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Zaterdag is er nog een nieuwe covid-afdeling geopend. “Het gaat snel nu”, zegt Heleen Van Noppen die er werkt. "De patiënten stromen toe. Het is emotioneel en fysiek moeilijk om de job nog te blijven te doen. Op onze afdeling zijn er veel mensen die uitvallen.”

Lees en beluister meer in dit artikel:

Huisartsenvereniging Domus Medica: "Beperk je contacten, we kunnen extra coronatests niet meer aan"

Huisartsenpraktijken worden overspoeld met telefoontjes en de eerstelijnszorg komt in het gedrang, zegt Roel Van, Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. "Enkel door de contacten te beperken, kunnen we de curve afbuigen en de druk verlichten."

"Het testen voor reizen en evenementen hoort niet thuis in de huisartsenpraktijk. Dus dat gaan we ook nu niet doen. Maar ook in de testcentra merken we dat het heel druk is. We zien niet in hoe de extra testen daar nog gaan kunnen gebeuren", zegt Van Giel.

"Ik begrijp dat het testen een extra veiligheidsmaatregel is, maar in de situatie waarin we ons nu bevinden, helpt enkel het beperken van onze contacten. 

Ook de nieuwe online vragenlijst voor Belgen met symptomen helpt volgens Van Giel niet genoeg om de druk op de huisartsen te verlichten. "De tool wordt wel gebruikt, maar door het stijgend aantal besmettingen, merken we er weinig van", zegt Van Giel.

Minister Beke wil "debat over verplichte vaccinatie zeker en vast aangaan"

Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke wil het debat over de verplichte coronavaccinatie aangaan. "Dit is geen oplossing op de korte termijn, maar ik wil dit debat zeker en vast aangaan", zo zegt de CD&V-minister. Beke vindt persoonlijk ook dat wie een discotheek bezoekt, gevaccineerd moet zijn.

Beke van zijn heeft in het verleden al een paar keer laten verstaan dat het debat over de verplichte vaccinatie voor hem "geen taboe" is. Ook nu wil hij dat debat aangaan. "Ook ik krijg verontrustende signalen van onze ziekenhuizen. De draagkracht van ons personeel is groot, maar niet ongelimiteerd", aldus Beke.

Een verplichte vaccinatie voor iedereen is sowieso nog niet voor meteen en is dus ook geen oplossing op korte termijn. Beke dringt wel opnieuw aan op een snelle verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Wat de nood aan bijkomende maatregelen betreft, is het volgens Beke aan het Overlegcomité van woensdag om beslissingen te nemen. 

Meest gelezen