Radio 2

Plaatsing geluidspanelen aan E40 in Aalter veroorzaakt nog een tijdje hinder

Op de E40 in Aalter richting kust staan vaak lange files omdat er 5,5 km aan geluidsschermen wordt gebouwd. De werken duren nog tot eind december. Begin 2022 beginnen ze richting Brussel. Ook daar zal een rijstrook worden afgesloten. 

Sinds begin november is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met het plaatsen van 5,5 km aan geluidsschermen langs de E40 en de nieuwe fly-over in Aalter. Momenteel staan de palen er al, nu worden de schermen ertussen geschoven. "De schermen worden 's nachts met trailers naar Aalter gebracht, dat is een hele logistieke operatie", zegt schepen van openbare werken  Patrick Hoste (CD&V). “Ze worden overdag gemonteerd. Vanaf maandag zal je ze vorm zien krijgen en de omwonenden zullen er stilaan het effect van beginnen te merken." 

Richting Oostende komen de schermen langs de E40 vanaf de brug aan de Lotenhullestraat tot aan de nieuwe afrit, op de fly-over van de afrit en op een eerste deel op de N44 (Knokkebaan).  Voorbij het complex zullen ook schermen geplaatst worden van de oprit richting Oostende tot aan de brug in de Lindestraat. 

Ruitjespatroon in 3D

Er werd gekozen voor een motief in de muur. "We zijn een fleurige gemeente, het zal geen saaie muur zijn",  klinkt het trots. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft ervoor gezorgd dat de muur een motief krijgt. Technisch zijn de geluidspanelen ontworpen volgens de regels van de kunst, maar een Nederlands ontwerper van openbare ruimtes, Cluster, zorgde voor de tekening. Het is een geometrisch ruitenpatroon in 3D-uitzicht. "Met een ruitvormig patroon en een afwisseling van lichte en donkere tinten wordt een optische illusie van diepte gewekt."

Foto Wegen en Verkeer, Cluster Landschap en Stedenbouw

Volgend jaar richting Brussel

Tegen eind december zijn de werken richting kust klaar. Na nieuwjaar beginnen ze aan de andere kant van de snelweg. Daar wordt ook een rijstrook afgesloten. De schermen worden geplaatst vanaf de brug boven de Lostraat (N499) tot aan kilometerpaal 62.7.  "Daar komen panelen op een korter stuk, dus de aanleg zal minder lang duren, vermoedelijk tot eind maart. Dan kunnen we genieten van meer rust", hoopt schepen Hoste.

Foto Wegen en Verkeer
kasto80

Meest gelezen