EK dammen voor U27 in Kortrijk: corona speelt ook mee!

In Kortrijk wordt deze week het Europees Kampioenschap Dammen voor spelers onder 27 jaar georganiseerd. “Wij nemen een risico om dit kampioenschap te organiseren ondanks de heersende pandemie, maar kregen gelukkig toestemming van de European Draughts Confederation”, zegt voorzitter Alex Libbrecht van de Belgische Dambond. Elf landen, waaronder heel wat Oostbloklanden, strijden tot 22 november voor de titel.

Het laatste WK of EK dammen in België werd 11 jaar geleden gehouden. Het volgende kampioenschap is zelfs al van 30 jaar geleden. In 1991 vond het Wereldkampioenschap Junioren plaats in Brussel. “België is zeker geen topland, de winnaars van dit tornooi zal je waarschijnlijk moeten zoeken in de Oostbloklanden of in Nederland of Frankrijk”, vertelt Libbrecht in de bar van de Kortrijkse Jeugdherberg waar het tornooi wordt georganiseerd. “Maar we hebben een paar jonge Kortrijkse spelers die hoog kunnen eindigen. We doen het vooral om de damsport bij de jongeren wat meer bekendheid te geven. Jammer dat corona toch wat roet in het eten gooit.”

Avontuurlijke sport

De damsport kan je gerust een buitenbeentje noemen, nog meer misschien dan de schaaksport. En ook al speel je een partij die soms meer dan 4 uur duurt in alle rust en sereniteit, toch durft Libbrecht het een avontuurlijke sport noemen: “Als je een beetje niveau haalt, maak je kans op prachtige tornooien in het buitenland als jonge speler, tot in het hartje van Afrika of Azië. Een sport dus die je kijk op de wereld en je culturele bagage kan bepalen. De deelnemers aan dit tornooi krijgen ook de kans om de stad Kortrijk te verkennen, met dank aan de stad die een aantal gidsen ter beschikking stelt.”

Liever geen bezoek tijdens tornooi

‘Mexican Waves’ of een spionkop die hun speler aanmoedigt, moet je niet verwachten tijdens het tornooi. En zeker niet in corona-tijden. “Iedereen hier aanwezig heeft een Covid Safe Ticket of is getest, spelers beslissen zelf of ze een mondmasker dragen. Een bezoekje aan het tornooi raden we meer dan anders af, gezien het verhoogd corona-risico. Maar op onze website kan je alle topmatchen wel live volgen.” 

Meest gelezen