Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Enorme luchtvervuiling dwingt Indiase hoofdstad Delhi om scholen te sluiten en thuiswerk op te leggen

De overheid van de hoofdstedelijke regio Delhi houdt kinderen minstens een week thuis om hen te beschermen tegen de luchtverontreiniging. Delhi is een van de grootsteden met de grootste luchtvervuiling en die wordt verergerd door het verbranden van afval door boeren in de omgeving.

Wie ooit op het verkeerde ogenblik in Delhi is geweest, zal zich de irritante smog nog lang herinneren. Dat is ook nu weer het geval en de Indiase hoofdstad is gehuld in een geel-oranje waas van vervuilde lucht. 

De overheid van het hoofdstedelijk gewest Delhi heeft nu alle scholen gesloten voor minstens een week. Kinderen en scholieren zullen nu waar mogelijk afstandsonderwijs volgen. Alle overheidskantoren zullen thuiswerken invoeren en dat wordt ook streng aangeraden aan de privésector. Eerder waren alle grote bouwwerven in Delhi al stilgelegd.

De luchtvervuiling door het verkeer en de industrie wordt nu erger door het wegvallen van de wind, maar vooral ook door het seizoensgebonden verbranden van afval door boeren in naburige Indiase deelstaten. 

In het voorjaar en in de herfst worden miljoenen tonnen afval van de oogst verbrand door boeren in de staten Punjab, Haryana en Uttar Pradesh, de belangrijkste landbouwgebieden in India. Het gaat dan om stengels en afval van graan en rijst. In feite is dat verboden, maar het is tevens de goedkoopste manier voor de boeren om van dat afval af te geraken. 

Hoe dan ook kwam Delhi onlangs bovendrijven als grootstad met de slechtste luchtkwaliteit in een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in meer dan 1.600 steden. Delhi is een regio van India en omvat de hoofdstad New Delhi, maar ook andere steden. Er wonen meer dan 28 miljoen mensen in dat gebied. 

Meest gelezen