Peter Malaise

Frans Vergote (88) uit Kluisbergen speelt al 75 jaar klarinet en is nog niet van plan om te stoppen

Frans Vergote uit Kluisbergen is 88 jaar en speelt al bijna zijn hele leven klarinet. Afgelopen weekend is hij gevierd voor zijn 75-jarig jubileum als muzikant bij de Koninklijke Harmonie De Vlaamse Ardennen. Is hij van plan om te stoppen? "Morgen kan het gebeuren dat ik er niet meer ben. Of ik dus nog doorga? Als ik mag blijven wel."

Vergote kreeg zijn eerste instrument als heel jonge knaap:" Ik was 12 toen ik mijn eerste klarinet kreeg. Dat gebeurde vlak na de oorlog. Het was geen nieuw exemplaar, vandaag zou niemand op zoiets willen spelen. Maar ik was er super content mee", vertelt hij. Hij sloot zich later aan bij de Verenigde Vrienden in Sint-Denijs. In 1963 verhuisde hij van Kortrijk naar Berchem, deelgemeente van Kluisbergen in de Vlaamse Ardennen.

Mijn eerste klarinet was er een waar nu niemand op zou willen spelen
Frans Vergote

"Iemand vroeg me om bij de Dageraad te spelen, dat is de voorloper van de koninklijke harmonie De Vlaamse Ardennen. Ze hadden daar een muzikant te kort. De eerste keer was dat zelfs op een saxofoon. En kijk, na al die jaren speel ik er nog. Ze zullen content zijn van mij zeker." Hij probeert geen enkele repetitie te missen, en dat valt voorzitter Paul Vande Walle ook op: "Het doet een plezier om zo iemand in ons midden te hebben. Hij speelt met hart en ziel en is jong van gedacht. We mogen hem altijd om hulp vragen."

Frans Vergote in het midden
Peter Malaise

75 jaar muziek spelen

Het is niet voor iedereen weggelegd om zo lang actief te kunnen zijn, maar Vergote speelt toch wel een indrukwekkende 75 jaar, waarvan 61 jaar in de Vlaamse Ardennen. "Vandaag speel ik nog altijd zo goed als elke dag op de klarinet. Ik moet ook nog repeteren, elke dag een uur of langer", vertelt Vergote.  Af en toe gaat hij kijken bij de "mini's" en drinkt dan ook een aperitiefje.

Morgen kan het gebeuren dat ik er niet meer ben, dus als ik mag blijven, doe ik verder
Frans Vergote

Hij is nog niet direct van plan om te stoppen met zijn muzikaal leven bij de harmonie: "Of ik nog doorga? Als ik mag blijven wel." De harmonie heeft leden van verschillende leeftijden, maar de oudere muzikanten kregen een pluim afgelopen weekend tijdens de Sint-Ceciliaviering. Naast Vergote werden nog 3 muzikanten gehuldigd die 50 jaar muzikant zijn, en een die 60 jaar muziek speelt.

Meest gelezen