Gent heeft een vijfde meer bos dan in 1999, blijkt uit nieuwe Biologische Waarderingskaart met luchtfoto's

Stad Gent telt een vijfde meer bos dan in 1999. Dat blijkt uit de nieuwe Biologische Waarderingskaart, een digitale kaart die onder meer opgemaakt is met recente luchtfoto's. In totaal heeft Gent nu ruim 1.000 hectare bos.  

Gent heeft er sinds 1999 heel wat bos bij. Dat blijkt uit de nieuwe Biologische Waarderingskaart, een digitale kaart die toont hoe het met de natuur gesteld is. Vooral de komst van enkele nieuwe groenpolen verklaart dat er nu meer bosgrond is. Het gaat onder meer om de Vinderhoutse Bossen, Gentbrugse Meersen en het Parkbos. Er is nu 187 hectare bos extra in Gent, een vijfde meer dan in 1999, goed voor een totaal van 1.067 hectare. 

Ook goed nieuws voor andere natuur

Er is niet alleen meer bos, de kwaliteit van alle Gentse natuur gaat vooruit.  Het gaat dan ook om bijvoorbeeld graslanden en "ruigtes", dat zijn gebieden die minder beheerd worden.  Een heel groot deel ervan wordt "waardevol" tot "zeer waardevol" beschouwd. Waar gebieden verdwijnen, zoals onder meer in de Gentse haven, komt er elders compensatie. 

Kaart nu ook voor burgers en makelaars

De Biologische Waarderingskaart is voor het eerst ook online te bekijken. Dat betekent dat Gentenaars zelf de digitale kaart kunnen analyseren. Tot nu toe gebruikte de stad ze zelf om de natuur te beschermen en vergunningen te verlenen. Ook mensen met bouw- of koopplannen, notarissen en makelaars zullen met de info aan de slag kunnen. 

Je kan de Biologische Waarderingskaart hier online raadplegen. 

kasto80

Meest gelezen