Videospeler inladen...

BEKIJK - Opvangcentrum zoekt pleeggezinnen voor 300 cavia's: "We willen niet dat ze eindigen als slangenvoer"

Het vogel- en zoogdierenopvangcentrum uit Heusden-Zolder is op zoek naar pleeggezinnen voor zo'n 300 cavia's. Die werden een maand geleden in beslag genomen, in Herselt. "We zijn de diertjes gaan halen in schrijnende omstandigheden", legt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder uit.

De cavia's werden een maand geleden in beslag genomen door de inspectiedienst Dierenwel, omdat ze verwaarloosd werden. Maar ondertussen zijn de meeste beestjes gerecupereerd. "De gezonde dieren komen ter beschikking voor adoptie, de dieren die nog niet volledig hersteld zijn, houden we nog even bij", vertelt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. "We hebben 245 cavia's opgevangen, maar intussen zijn er ook nog jonge cavia's geboren. En dat brengt het totaal op 300."  

Het is niet de bedoeling dat de cavia's eindigen als slangenvoer

Rudi Oyen, Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum

Wie graag een cavia wil, kan zich kandidaat stellen. Maar er zijn voorwaarden, benadrukt Oyen. "We zoeken natuurlijk een goede thuis voor de dieren. Ze mogen niet van de regen in de drop belanden. Het is de bedoeling dat een gezin maar enkele cavia's adopteert, zo willen we speculanten weren. Het is niet de bedoeling dat de cavia's eindigen als slangenvoer."  

In het opvangcentrum wachten ook nog 180 konijnen op een nieuwe thuis. "Een deel daarvan werd ook in beslag genomen", gaat Oyen verder. "Maar er zijn ook heel wat covid-konijnen bij. Die zijn in een opwelling aangeschaft in het begin van de coronacrisis. Maar al snel hebben mensen ze van de hand gedaan en naar het opvangcentrum gebracht. We hadden de voorbije maanden zo'n 300 konijnen, en daar blijven er nu nog altijd 180 over."  

Kandidaten kunnen een mail sturen naar info@vogelenzoogdierenopvangcentrum.be

Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen